Druga runda med Hillary in Donaldom

Ah, da, ameriška predsedniška kampanja se je že zdavnaj spremenila v največji resničnosti šov na planetu. Tekma do dna je še vedno v teku. Debata med kandidati v zadnji fazi kampanje bi morala biti na višjem nivoju, a je le še en dogodek, ob katerem se lahko gledalci zgražajo. Ne Hillary, ne Donald, v resnici ne želita več Američanov navdajati z upanjem, ampak z vso silo skušata očrniti svojega nasprotnika. To so volitve proti, ne za.

Američani morajo izbirati manjše zlo. Kar je noro, saj imajo na voljo še dva kandidata, a v sistemu, kakršen je ameriški, se ta opcija zdi nemogoča.

Druga debata med republikanskim in demokratsko kandidatko se je začela, tako kot smo lahko pričakovali. Z medsebojnim blatenjem. Potem, ko so demokrati preko Washington Posta (ne si misliti, da gre v tem primeru za naključje in to ravno v trenutku, ko je Wikileaks objavil dokumente, ki na nekaterih mestih na Hillary Clinton mečejo slabo luč) v svet vrgli star posnetek, na katerem žaljivo govori o ženskah, vse z željo, da zabetonirajo njegovo podobo sovražnika žensk, je bilo jasno, da bo ta udaril nazaj z vso silo. Torej z obtožbami, da je Bill Clinton nadlegoval ženske, eno celo posilil in da ga je Hillary, ki je za to ves čas vedela, branila. Tudi, da je Clintonova pomagala posiljevalcu dvanajstletne deklice, ko je bila odvetnica. Trump je na soočenje celo dal pripeljati domnnevne Billove žrtve.

Nižje skorajda ni mogoče iti. Oba kandidata sta drug drugega do zdaj obtožila že skoraj vsega, razen da za zajtrk jesta majhne otroke. Vprašanje seveda, če to blatenje še sploh deluje. V nekem trenutku mora biti tudi najbolj potrpežljivemu volivcu vsega dovolj. Po vseh napadih namreč ni videti, da bi se enemu ali drugemu kandidatu podpora sesula, ker bi se svojim podpornikom zagabil.

Mimogrede, če gremo na to raven, so Trumpovi podporniki v tej debati dobili še eno potrditev, da Hillary ni primerna za predsednico. Velik del debate je namreč sedela, medtem ko je Trump stal, kar jih pač potrjuje v prepričanju, da je nekaj narobe z njenim zdravjem. Trump je tudi hitro omenil brisanje e-mailov, s čimer se je dotaknil še ene boleče točke.

Na kratko, oba kandidata sta v debati obnovila svoje napade na področjih, ki sicer nimajo veliko skupnega s tem, kako ZDA spremeniti na bolje, veliko skupnega pa s tem, kako oblatiti nasprotnika. Sovraštvo je bilo očitno.

Prva resnično pomembna tema je prišla z vprašanjem o zdravstvenem zavarovanju. Kandidata se seveda ne strinjata, njuno nestrinjanje pa je v bistvu med večjo vlogo države, ki skuša zagotoviti dostopno zdravstveno oskrbo za čim več Američanov in bolj konkurenčnim sistemom, ki bi naj znižal ceno zdravstvenega sistema, pri čemer se Trump naivno zanaša na moč konkurence. Trump bi ukinil Obamacare, Hillary Clinton pa bi ga popravila.

V tej debati smo zvedeli, da je Trump od popolne prepovedi priseljevanja muslimanov preklopil na ekstremno preverjanje. Razlika med obema kandidatoma je, če hočete, podobna razliki med zagovorniki odprtih in zaprtih meja v Evropi.

O davkih ni bilo povedano nič posebej novega, kar ne bi bilo povedano že v prvi debati. Dodati je treba, da se je Trump dobro predstavil kot bogataš, ki je zlorabljal sistem in bo zaradi tega tudi sposoben ta sistem popraviti, medtem ko je Hillary obtožil, da ne bo ničesar spremenila, ker njeni donatorji počnejo enako. Pri tem je zavajal, saj Hillary Clinton kot senatorka ni bila v večini in z demokratskim predsednikom, da bi lahko sistem popravila.

Za svet je zagotovo pomemben odgovor na dogajanje v Siriji. Hillary Clinton podpira uveljavljanje prepovedi poletov nad Sirijo in varna območja v državi, Ruse, Irance in režim pa skuša predstaviti kot sovražnika. Če bo Hillary predsednica ZDA, bo konflikt neizbežen, zelo verjetna pa bo tudi večja vojna. Kot je povedal Trump, Hillary ne ve, kdo so uporniki. No, v resnici že ve, vendar pa ji je očitno vseeno, če podpira skrajneže, le da se ruši sirski režim. Trump na prvo mesto postavlja uničenje Islamske države, med vrsticami je razbrati ne le, da bi rad sodeloval z Rusijo, ampak bi celo toleriral Asadov režim. Med Trumpom in Clintonovo je pomembna ločnica ta, da slednja očitno išče konflikt, medtem ko prvi išče nek dogovor. To ne pomeni, da je Trump naklonjen Rusiji, le da je pripravljen sodelovati proti Islamski državi in da si na koncu dneva želi dobre odnose.

Se bodo Američani odločali na podlagi druge debate med demokratsko in republikanskim kandidatom? Ali po obeh? Verjetno je to posledica zelo dolge kampanje, da nič ne kaže, da se bi. Po prvi debati se je prednost Hillary Clinton nekoliko, ne za veliko, povečala. Čas bo pokazal, kako bo po drugi. Po mojem mnenju je bil Trump v tej debati mnogo bolj učinkovit, vendar pa težko, da je prepričal veliko Američanov. Resnici na ljubo so nanj zmetali že vse, kar se je zmetati dalo, sam pa je z napadom na Billa Clintona le ponovil, kar je, kljub molčanju večjih medijev, veliko ljudi že tako zvedelo na spletu. Nič novega, torej.

Kakor že nekaj časa, še vedno kaže na zmago Hillary Clinton.