Ne samo sistem, tudi Američani so krivi

Se sprašujete, kako je mogoče, da imasta v ameriški predsedniški kampanji kandidata demokratov in republikancev skoraj vso podporo, čeprav nanju toliko Američanov gleda negativno? Čeprav tako slabe izbire že dolgo niso imeli? Ne, vsega ni kriv sistem. Velik del krivde leži pri ameriških državljanih.

Res je, ZDA so v bistvu dvostrankarska diktatura, v kateri imajo alternative malo možnosti. Ampak ta oznaka, ‘diktatura’, spada pod narekovaje. Je bolj kot karikatura, saj tam na oni strani Atlantika nihče ne preganja in zapira pripadnike nesistemske opozicije. Vsak lahko poskusi svojo srečo. Kljub temu pa prevladujeta le dve politični stranki in tudi v predsedniški tekmi je tako.

Obe veliki stranki, republikanci in demokrati, imata potrebno organizacijo in sta povezani z mediji. Te povezave so ne eni strani samo preko vrednot, ko liberalni časopis pač podpira demokrate, konservativni pa republikance, a na žalost tudi preko nedostojnih povezav, ko mediji rade volje postajajo le podaljški politike in zavržejo vso objektivno poročanje. Na kratko, lažejo. Zaradi tega lahko kandidati obeh velikih strank dobivajo več medijske pozornosti in so zato med volilnim telesom bolj prepoznavni, s tem pa imajo tudi večje možnosti za uspeh.

A to ni vsa zgodba. V tokratni predsedniški tekmi nastopata še dva kandidata. Jill Stein iz stranke zelenih in Gary Johnson iz libertarcev. Oba kandidirata v skoraj vseh ameriških državah, tako da je malo tistih, ki resnično nimajo možnosti, da bi volili za koga drugega, kot za Hillary Clinton ali Donalda Trumpa. Seveda imata tudi ta dva kandidata svoje pomanjkljivosti, toda po vsem, kar smo videli do zdaj, res kdo verjame, da večje kot Hillary in Donald? Zakaj torej nimata večje podpore od nekaj odstotkov?

 photo jill_zpsoemkr55c.jpg
Jill Stein

Da, krivi so mediji, kriv je sistem, toda krivi so tudi Američani. Živimo v časih, ko lahko vsak pobrska po spletu in se pouči. Ko lahko Američani izvedo vse o Johnsonu in Steinovi, tudi če ju večje televizije ne povabijo v debato. Ko bi lahko za enega ali drugega oddali svoj protestni glas, če ne drugega. A v resnici so ZDA tako polarizirane, ljudje tako zmanipulirani, da tega ne bodo storili. Nekateri po vsej medijski propagandi verjamejo, da gre za tako prelomne volitve, da morajo izbrati manjše zlo, Hillary ali Donalda. Sicer bo kmalu konec sveta. Drugi mislijo, da bi s podporo tretjemu kandidatu svoj glas preprosto zavrgli. Tretji so preveč leni, da bi si po spletu iskali alternativo in so zadovoljni s tem, kar jim v glave vlivajo večji mediji.

Zagotovo bi za ZDA bilo dobro, da bi malo spremenile način financiranja in izvajanja predsedniške kampanje. Da bi recimo kandidati imeli strop, do katerega bi lahko šli pri pobiranju donacij in potem pri oglaševanju. Da bi imeli vsi kandidati možnost skupnega nastopa v nekaj debatah, ki bi jih potem prenašali večji mediji. A bojim se, da to ne bi bilo dovolj. Potrebna je sprememba v razmišljanju Američanov. Da obstajajo alternative zunaj republikancev in demokratov in da vsake volitve res niso tako usodne, da morajo na silo glasovati za kandidata teh dveh strank. Da včasih tudi tako imenovan proč vržen glas, ni čisto proč vržen, če lahko na tak način raste alternativa, ki bo čez čas sposobna ponuditi želene spremembe.