Alepo in Mosul

Nad sirske in ruske oblasti se je zaradi obleganja uporniškega dela mesta Alepo, v katerem bi naj živelo okoli četrt milijona ljudi, zlilo ogromno jezne in docela nemočne kritike. V letalskih in topniških napadih so in še vedno trpijo tudi nedolžni, medtem ko je napredovanje vladnih sil, podprtih s prostovoljci iz Iraka, Irana in Libanona, počasno. Uporniki imajo med ruševinami mesta ogromno maneverskega prostora in poskus hitrega obračuna bi med napadalci povzročil ogromne žrtve.

Na kratko, v vzhodnem Alepu se sunitski skrajneži upirajo sirskim vladnim silam in njihovim zaveznikom, medtem ko jih iz zraka podpirajo Rusi. Žrtev je veliko in seveda niso namerne. Gre za zelo kompleksno operacijo.

V Mosulu se je vgnezdila skrajna Islamska država in iraške oblasti so s podporo kurdskih borcev, prostovoljcev iz Irana in ameriških zračnih sil začele z ofenzivo, da jih preženejo. V Mosulu bi naj bilo okoli milijon ljudi. Že se širijo poročila o številnih žrtvah med civilisti. Spet, gre za zelo kompleksno operacijo, ki se niti še prav začela ni. Če pripadniki Islamske države ne bodo pobegnili, bodo boji še zelo hudi in Mosul bo doživel usodo uporniškega dela Alepa, ali bolje, že osvojenega Ramadija, kjer je bilo uničenje ogromno.

Zahodni mediji so v svojem impotentnem besu nad Ruse zlili ogromno gnojnice zaradi letalskih napadov v Alepu. Nekaj časa so skoraj vsak dan poročali, da je bila zadeta bolnišnica, tako da je opazovalec dobil občutek, da je v Alepu največ bolnišnic na svetu. Podobno se zdaj dogaja s strani ruskih medijev, ki ameriško letalstvo krivijo za napade na civiliste v Mosulu. Gre za zob za zob, oko za oko propagando.

V resnici drugače, kot je, niti ne more biti. V obeh primerih lahko le upamo, da bodo vladne sile počistile s skrajneži. Na zahodu seveda upornikom v Alepu ne rečejo skrajneži, a to so. No, a potem je celo Al Kaida vedno bolj sprejemljiva opcija za marsikaterega zahodnega novinarja in politika. Kakorkoli, skrajneži morajo biti uničeni. V Alepu, da bi ljudje lahko zaživeli normalna življenja, v Mosulu, da bi pošast Islamske države popolnoma izginila. V obeh primerih bo veliko žrtev, veliko napak, bombardiranj napačnih ciljev. To je neizbežno.