Kdo destabilizira EU?

Evropski parlament je podprl resoulcijo o boju proti ruski propagandi. Alternativne desničarske politične sile so v službi Kremlja. Ruski mediji spodkopavajo stabilnost in demokracijo v Evropski Uniji. S takšnimi novicami  se straši evropske državljane in vse skupaj je zelo nevarno.

Ne, Rusija ne izvaja psihološke vojne proti evropskim državam. Ne, ruski novinarji niso sovražni agenti, ki bi jih bilo treba preganjati. Ne, vsak, ki ima drugačno mnenje, že ni sovražnik, ki bi mu morali onemogočiti to mnenje širiti med druge. Kar je tukaj v ozadju, je grozljiva želja po cenzuri, ki bi naj omogočila, da bi stare sile v Evropi lahko še naprej ostale na oblasti. Da bi nadzorovani mediji lahko brez konkurence ustvarjali javno mnenje. Da bi Angele Merkel in podobni še naprej vladali, da NATO ne bi imel težav, da bi ameriški vpliv v Evropi ostal nespremenjen in tako naprej.

Po zmagi Donalda Trumpa imate velik pritisk proti tako imenovanim lažnim novicam. To se pravi, vsak, ki misli drugače od vaših CNN-ov in New York Timesov, širi laži. Pozabiti bi morali, da so ravno ‘verodostojni’ mediji širili laži, da ima Hillary Clinton zmago že v žepu in da se Britanci nikoli ne bodo odločili za izstop iz EU. Gre za prve korake proti cenzuri.

Rusi seveda širijo svoj pogled na svet, toda v tem ni nič narobe. Jasno je, da bodo kaj dobrega napisali o svoji državi in bodo poročali tudi o stvareh, o katerih zahodni mediji nočejo. To ni nikakršen poskus destabilizacije, sicer bomo morali kmalu ugotoviti, da je vsaka kritika oblasti že poskus destabilizacije. Potem lahko kar ukinemo kar nekaj medijev.  Grozljivo je, kako malo se zdi vredna svoboda govora. Tisti, ki bi drugemu svetu solili pamet, kako morajo z odprtim srcem sprejemati zahodna poročila, ne bi dovoljevali, da bi kdo kaj povedal njim. Dvoličnost torej.

Nevarnost je velika. Rusija je seveda izgovor. Če ne bi bilo Rusije, bi si izmislili kaj drugega, da bi potem lahko napadali politično alternativo, v tem primeru desne vrste. Če bi bila recimo socialistične, bi bilo isto. Mogoče bi potem za vse krivili Kitajce. Pravim, da gre za izgovor, da se pritisne na politične alternative in se jih čim bolj izrine, s tem pa omogoči političnim elitam, da vladajo naprej.

Veste, kako gre to izrivanje? Ne samo z medijskimi napadi, ki včasih nimajo več ne repa, ne glave, ampak recimo tudi z onemogočanjem financiranja. Marine le Pen se očita, da je vzela posojilo za svojo kampanjo pri zdaj že pokojni ruski banki. S tem bi naj bilo dokazano, da je na plačilni listi Kremlja. Česar vam ne povedo je, da v vsej Evropi ni mogla dobiti posojila od koga drugega. Nihče ji ni hotel dati denarja za njeno kampanjo. Če niste na liniji, vas onemogočijo na tak način. Tako bi tudi Donalda Trumpa, a je imel denarja dovolj.

Veste, kdo destabilizira evropske države, predvsem EU? Nesposobneži, ki so na oblasti. Še vedno se spomnimo, kaj so naredili z Grčijo. Vemo tudi, da niso sposobni Unije spremeniti v kaj delujočega in privlačnega, razen za revne države, ki se nadejajo denarja iz skupnega proračuna. Namesto, da strašijo ljudi, naj jim raje prisluhnejo in naredijo kaj za dobrega zanje.