Smrt diktatorja ali junaka

Umrl je Fidel Castro. Pričakovano so nekateri ob tem občutili obžalovanje, drugi pa veselje. V Miamiju so nekateri celo proslavljali. Nemogoče je vedeti, kolikšen odstotek Kubancev na Castra gleda pozitivno in kolikšen negativno, mnenja pa so zagotovo deljena.

Oblast je na Kubi že nekaj časa nazaj prešla na Fidelovega brata Raula, tako da ni pričakovati kakšnih sprememb. Nekateri seveda upajo, da bo prišlo do prevrata.

Kuba ni ne najboljša in ne najslabša država. Je nekje vmes. Z rezervo je treba jemati poročila, ki jo slikajo ali samo črno ali samo belo. Gre za relativno revno državo, ampak takšne so številne v tisti regiji. Kuba ima urejeno zdravstvo in šolstvo in hkrati zelo zaostaja pri dostopu do interneta. Vsekakor ni najbolj svobodna država na svetu, Severna Koreja ali ameriška zaveznica Saudska Arabija pa tudi ni.

Večina svetovnih politikov je izrazila obžalovanje ob smrti Fidela Castra, zaradi česar so številni poželi zgražanje s strani desničarskih komentatorjev na spletu in v nekaterih medijih. V resnici je šlo le za pričakovano gesto ob smrti dolgoletnega voditelja, diplomatsko hlinjenje občudovanja, ko večina politikov tako ali tako nima nič skupnega s kubanskim razvojnim modelom. Zato tega ne gre jemati resno. Mnogo ljudi je obžalovalo smrt revolucionarja, ki se je uspel postaviti po robu ameriški velesili. Vsekakor mu je na tem področju treba priznati pogum. Vzdržati tako dolgo, tako blizu ZDA, je pravi podvig.  Nekateri se zgražajo nad žalostinkami nad diktatorjem. Da, Castro je vsekakor bil diktator, o tem ni dvoma. Tudi je zakrivil kaj slabega, čeprav se moramo vprašati, ali je tem kritikom kaj mar, kadar zločine počnejo ljudje, ki so na njihovi politični liniji. Ni videti.

Na vprašanje, ali je umrl diktator ali junak, je odgovor večinoma neizbežno ideološki. Bolj politično socialistično ali ponekod celo liberalno, bolj velja za junaka, bolj politično konsevativno in ekonomsko liberalno, bolj je le diktator in zločinec.

In tako bo tudi ostalo še zelo dolgo. Saj vemo, kakšen odnos je pri nas do Tita. Nekateri ga sovražijo, drugi obožujejo in nič ne kaže, da bi katera stran zmagala. Tako bo tudi s Fidelom.