Ukrajina ni nobena nagrada

Vedno znova me preseneti, ko zasledim kak komentar na temo ruske okupacije dela Ukrajine in ruskih želja, da nadzorujejo vso Ukrajino.

Res je, Rusija je priključila Krim in s tem ni nič narobe. Prebivalci Krima so množično glasovali, da se rešijo s potapljajoče ladje, kar je ukrajinska država vsekakor bila, hkrati na polotoku tako ali tako živijo večinoma Rusi, ki so s svojo odločitvijo izrazili željo po vrnitvi domov. Krim je del Ukrajine šele od tedaj, ko ji ga je za časa Sovjetske Zveze podelil Nikita Hruščev. Če prebivalci Krima nimajo pravice odločiti se, v kateri državi želijo živeti, potem je tudi Slovenci leta 1991 nismo imeli. Kar upam, da nihče ne trdi.

V Donbasu poteka državljanjska vojna. Uporniki bi želeli priključitev obeh republik Rusiji, a v Moskvi, razen da dopuščajo pomoč prostovoljcev in dobavljanje orožja, o tem očitno ne razmišljajo. O tem, da so v Donbasu tudi ruski vojaki, ni pravih dokazov. Prej govorice. Jasno je, da so se v Rusiji odločili, da vse skupaj pustijo v zamrznjenem konfliktu.

Ruske oborožene sile lahko do jutri ob dvanajstih anektirajo ves Donbas. Do Kijeva bi potrebovale malo dlje, a koruptna ukrajinska država res ni sposobna zmagati vojne proti Rusiji. A to se ni in nič ne kaže, da se bo zgodilo. Kljub občasnim poročilom z ukrajinske strani, da se ruske vojske na meji zbirajo za invazijo. Ki se bo zgodila že jutri. Potem pa invazije seveda ni od nikoder.

Toda, kaj bi Rusija pridobila s Kijevom in Lvovom? Prej bi marsikaj izgubila. Pa ne zaradi sankcij zahoda, ampak zato, ker je Ukrajina resnično propadla tvorba, v kateri vladajo oligarhi in nacionalisti. Kako pa naj Rusija financira Ukrajino in njenih štirideset milijonov prebivalcev? Ukrajina je breme, ne nagrada in Rusi je ne potrebujejo.

V resnici Ukrajine ne potrebuje niti EU. Američani in Poljaki jo potrebujejo za oporišče proti Rusiji, toda oboji niso pripravljeni veliko investirati. Ponavljam, propadajoča tvorba, ki ji vladajo oligarhi in nacionalisti, s štirideset milijoni prebivalcev, ni poceni za vzdrževat. Da se drži nad vodo, vedno potrebuje denar iz tujine.

Zato je, tako kot je. Ukrajina je v peklu in se nikamor ne razvija, zahodne sile ji z vedno večjim nelagodjem posojajo denar in ukrajinski državljani morajo zategovati pasove. Dobra je le, da se lahko straši z rusko agresivnostjo. Torej, za propagando.

Ponavljam, Ukrajina ni nobena nagrada, je breme in če že, jo ena ali druga stran v svojem taboru želi le, da je ne bi imela druga. Če Ukrajinci mislijo, da jih bo kdo rešil, so zelo naivni. Rešitev lahko pride le od znotraj. Sami morajo počistiti s korupcijo, vzpostaviti resnično demokratičen sistem in se znebiti prevlade oligarhov. Sami morajo na noge postaviti svoje gospodarstvo in zagotoviti blagostanje. Dolgoročno se morajo rešiti odvisnosti od sposojenega denarja in postati povsem neodvisni. Če tega ne bodo storili, se lahko zgodi, da se bo razpadanje države še nadaljevalo. Na Poljskem že imajo željo, svoje meje, potem ko jim jih je Stalin po drugi svetovni vojni premaknil na zahod, zopet premakniti na vzhod.