Boruting in neučinkoviti napadi na Boruta Pahorja

Predsednik republike Borut Pahor, ima veliko sovražnikov, ki prežijo na vsako njegovo napako, da se lahko iz njega norčujejo in kritizirajo. Ker zelo rad stori kaj takšnega, da si pridobi pozornost, to ni težko.

Zadnji tak dogodek, ki je povzročil smešenje in zgražanje je bil, ko je predsednik republike na družbenih omrežjih objavil fotografijo s svojega obiska v Egiptu, na kateri se je naslanjal na ograjo in pripisal ‘Domotožje v Kairu’. Mnogi so ga šaljivo posnemali in tako je nastal trend, imenovan boruting. Preprosto posnamete fotografijo, na kateri se naslanjate na ograjo  in to potem objavite na spletu.

Ob vsakem takšnem bolj ali manj posrečenem dejanju predsednika republike, se pojavljajo vprašanja, ali to ne presega meja dostojnosti, če se Borut Pahor obnaša svoji funkciji primerno in tako dalje. Kritiki skoraj nikoli ne pozabijo vsaj med vrsticami zapisati, naj njihovo občinstvo na naslednjih predsedniških volitvah svojega glasu le ne zaupa temu človeku, ki se neprimerno obnaša.

A Pahorjevi nasprotniki delajo isto napako, kot Trumpovi v ZDA. Mislijo, da če se bodo norčevali, če bodo kritizirali vsako njegovo neumno potezo, da ga bodo onemogočili. Ah, ne. Ne bodo. V tem spopadu populizma in elitizma, bo populizem zmagal. Namreč, Borut Pahor zelo poceni prihaja do pozornosti, saj so mediji povečini tako naravnani, da se radi posmehujejo in zgražajo in potrebujejo čim več zgodb, s katerimi lahko bombardirajo svoje občinstvo. Kadar Borut reče ali stori kaj zanimivega, s tem prav daje delo komentatorjem, ki imajo še eno priložnost več, da se razpišejo. Ti ljudje so prav nesposobni razumeti, da prav njihovo zgražanje in norčevanje njihovi tarči daje le še več pozornosti, preko katere lahko vstopa v srca državljanov. Podobno je v ZDA uspeval Donald Trump.

Seveda je pri Donaldu Trumpu in Borutu Pahorju podobna le tehnika pridobivanja pozornosti, vsebina pa je radikalno drugačna. Bilo bi zlonamerno Pahorja obtoževati, da je slovenski Donald Trump.  Večina slovenskih državljanov, kar potrujejo tudi lestvice priljubljenosti, nanj gleda precej pozitivno. Rečemo lahko, da za veliko Slovencem vse hudovanje njegovih kritikov ostaja nerazumljivo. Pa kaj, če se je tako slikal. Pa kaj, če rad pomaga. Pa kaj, če rad maha z veliko slovensko zastavo na športnih prireditvah. Pa kaj, če kdaj pa kdaj kaj zanimivega zapiše na svojem twitter računu. So še mnogo hujše stvari.

In to je tudi res.