Šiitske milice v Alepu pogojujejo evakuacijo upornikov in civilistov z zamenjavo za prebivalce dveh obkoljenih šiitskih vasi

Šiitske milice so že v Iraku odigrale pomembno vlogo

Iz uporniškega dela Alepa, zdaj zmanjšanega na vsega nekaj četrti, se evakuacija upornikov in civilistov le počasi nadaljuje. Vladne sile jih z zelenimi avtobusi prevažajo na območje zunaj mesta, ki ga nadzorujejo uporniki. Pri tem jim je dovoljeno s seboj vzeti osebno orožje. A pri tem pogosto prihaja do zastojev.

Eden pomembnejših nastaja zato, ker šiitske milice, ki se borijo na strani vladnih sil, pogojujejo evakuacijo z zamenjavo. Namreč, želijo hkratno evakuacijo dveh obkoljenih šiitskih vasi v provinci Idlib, al-Fouje in Kefraje. Kar je glede na to, da jih obkrožajo sunitski skrajneži, od katerih bi mnogi šiite najraje vse brez razlike pobili, razumljivo.

V tej propagandni vojni seveda malokdo poroča o obkoljenih šiitih v dveh vaseh v Siriji. Še številnih posnetkov, na katerih vidimo veselje prebivalcev Alepa nad zmago vladnih sil, se ne omenja. To bi lahko pokvarilo sliko. Ta pa je pač takšna, da je sirska vlada z zavezniki popolnoma uničila mesto Alepo, ki je spremenjen v kup ruševin in da se vrstijo masakri, medtem ko ženske delajo samomore, da jih ne bi doletelo posilstvo. Dokazov za te trditve ni, se pa takšna poročila kljub temu nenehno ponavlja.

Za tiste, ki želijo malo bolj razumeti razmere v Siriji pa je ta zaplet še kako zanimiv. Dokazuje namreč, da je Sirija zelo razdeljena. Da zahodni mediji večinoma poročajo enostransko in da nočejo videti trpljenja tistih, ki jih imajo za podpornike vladnih sil ali zaveznike Irana. Tudi lahko vsak dobro vidi, kakšna dvoličnost je na delu. Zakaj je evakuacija upornikov in civilistov iz uporniškega dela Alepa zaželjena, medtem ko nikomur ni mar za šiitsko prebivalstvo v dveh vaseh v provinci Idlib?