Islamska država kljub bojem na več frontah, še vedno močna

Islamska država se je izkazala za zelo močnega nasprotnika. Bojuje se na več frontah, a kljub temu ni pred zlomom. Od Mosula, do Palmire in Al Baba, dokazuje, da ima na voljo veliko izurjenih in dobro oboroženih borcev.

Pred kratkim so borci Islamske države ponovno zavzeli sirsko Palmiro. To se je zgodilo skoraj sočasno z triumfom vladnih sil v Alepu. Za ta uspeh skrajnežev je kriva tudi razporeditev sirskih vladnih sil na druga bojišča in pomanjkanje pozornosti majhnih ruskih sil v Siriji, ki ne morejo biti prisotne vsepovsod. A kljub temu lahko rečemo, da je bila operacija skrajnežev zelo dobro izvedena.

V Mosulu so iraške sile obtičale. Njihove izgube so visoke, letalski napadi ZDA tudi niso dovolj. Zanimivo, kako malo poročil o tej operaciji je v medijih. Seveda, več pozornosti bi razkrilo, da so v mestu številne civilne žrtve in da je Islamska država še kako pripravljena na urbano vojskovanje.

Tudi Turki so se vmešali v vojno v Siriji in njihove sile skupaj z zavezniki napadajo ozemlje pod nadzorom Islamske države. Jasno je, da je glavni turški interes, ob meji vzpostaviti nekakšno varnostno območje, ki ga ne bodo nadzorovali Kurdi, a boji z Islamsko državo so vsekakor resnični. Zato tudi padajo žrtve. In kakšne žrtve! V okolici mesta Al Bab, severovzhodno od Alepa, so Turki doživeli velike izgube. 16 vojakov so pokopali samo 23. decembra. Izgubljajo tudi tanke, moderne tanke tipa Leopard 2, ki jih skrajneži uničujejo s sodobnim protioklepnim orožjem.

Ironija usode je, da je to sodobno orožje v roke pripadnikov Islamske države lahko prišlo tudi zaradi prepustnosti turške meje, ko je Turčija še imela interese, da ta teroristična tvorba povzroča čim več težav sirskim oblastem.

Islamska država je svoje barbarstvo še enkrat več dokazala, ko je živa zažgala dva ujeta pripadnika turške vojske in vse skupaj posnela. Spodaj je fotografija prebivalcev Al Baba, ki so jim skrajneži posnetek predvajali na velikem zaslonu. Opazite zgroženost?

albab

Islamska država je zelo močna, o tem ni dvoma. zato jo bo tudi težko uničiti. Do zdaj je tudi veliko pridobila, ker so jo mnoge zunanje sile imele za manjši grožnjo. Nasprotniki Asadove vlade v Siriji tako ali tako, a tudi Rusi in Iranci, ki so v Siriji želeli najprej zavzeti ključna območja, za preživetje sirske oblasti. Za kaj več niti niso imeli dovolj sil. Priznati pa je treba, da ima veliko motiviranih borcev, ki po vseh letih vojne obvladajo svoj posel.

Ko bo enkrat ozemlje, ki ga zdaj nadzoruje Islamska država v Sirji in Iraku, osvobojeno, s tem še ne bo konec terorizma. Vsi borci ne bodo pobiti, nekateri se bodo vrnili v države, iz katerih so prišli. Nekateri so tako že storili. Problem, ki ga imamo v Evropi je podoben tistemu, ki ga imajo v Turčiji. Da so oblasti mižale, ko so se ti ljudje hodili borit v Sirijo, ker jim je to bilo v interesu. Ker so želele škodovati sirskim oblastem, so v zameno sprejele večjo teroristično ogroženost. To tudi pojasni, da je toliko teroristov, ki po Evropi izvedejo napade, bilo na kakšnem seznamu za spremljanje skrajnežev, a nihče ničesar ni ukrenil. le zakaj bi, ča pa so jim ti ljudje bili koristni za vojno proti sirskim oblastem.

One thought on “Islamska država kljub bojem na več frontah, še vedno močna

Komentarji so zaprti.