Lahko turško ruski sporazum v Siriji končno prinese mir?

RTV Slovenija:

 Ruski predsednik Vladimir Putin je sporočil, da so sirske opozicijske skupine in sirska vlada podpisale več dokumentov, tudi dogovor o premirju, ki bo začel veljati ob polnoči, nato bodo sledili mirovni pogovori.

Putin je še dodal, da bo Rusija zmanjšala svojo vojaško navzočnost v Siriji.

Sirska vojska je napovedala, da bo ob polnoči ustavila vse vojaške operacije, prizadevali pa si bodo za politično rešitev sirske šestletne državljanske vojne.

Uresničevanje dogovora bosta nadzorovali Turčija in Rusija, pri čemer prva podpira upornike, druga pa režim predsednika Bašarja al Asada.

Ne, to ni prvo premirje v Siriji. In ne, ni rečeno, da bo tudi to propadlo. Zavedati se moramo, da razmere v Siriji ostajajo zapletene, da je  ogromno nasprotujočih si interesov in da večina vpletenih še ni dokončno poražena.

A pomembno je naslednje. Turčija in Rusija sta ta trenutek verjetno najpomembnejša zunanja igralca v Sirji. Da, Iran je pomemben, da Saudijci in Američani podpirajo upornike in ne, Evropejcev res nihče ne bo ničesar vprašal. Toda, Rusija in Turčija sta tisti, ki lahko odločilno vplivata na sirske oblasti in upornike. Asad bo že težko nasprotoval ruskim pritiskom, uporniki pa si bodo podpisali smrtno obsodbo, če ne bodo poslušali Turčije. Turki jih lahko uničijo samo s tem, da zaprejo meje in s tem prekinejo njihovo oskrbo. Le kako bodo potem Američani in Saudijci in vsi drugi dostavljali orožje?

Ta trenutek lahko opazujemo zahtevno rusko mentalno gimnastiko. V imenu sporazuma s Turčijo, so raje bolj molčečni o pretekli turški podpori Islamski državi, celo nekatere uporniške skupine so prestavili iz skrajnega v zmeren tabor. Pričakujemo lahko, da bo Turčija nekaj iztržila, verjetno svoje interesno območje na severu Sirije. Ali vsaj preprečitev kurdske avtonomije.

Bo v Siriji končno zavladal mir, vsaj na območjih, ki jih ne nadzoruje Islamska država? Popolni skorajda nemogoče. Lahko pa smo na začetku procesa, ki bo ta mir enkrat prinesel. Kaže pa, da bodo vse strani morale za ta mir nekaj žrtvovati. Najbolj se je bati, da bodo Kurde zopet vrgli pod vlak.

Edina dobra novica je, da Američanov in Evropejcev nihče ne bo ničesar vprašal. Tudi, če bodo še naprej zaganjali neumorni vik in krik, kakšne grozote, da se godijo v Siriji.