Obama s sankcijami nad Rusijo, na Filipinih trdijo, da so ZDA pripravljale državni udar

Filipinski predsednik Duterte je pri Američanih padel v nemilost.

Čeprav brez dokazov, se vrstijo obtožbe na račun Rusije, da je vplivala na ameriške predsedniške volitve, z namenom doseči zmago Donalda Trumpa. Še posebej razburja razkritje elektronskih sporočil funkcionarjev demokratske stranke s strani organizacije Wikileaks, česar bi naj bili krivi ruski hekerji. Kot že zapisano, za kaj takšnega ni dokazov.

Bolj se zdi, da skuša Obamova administracija v svojih zadnjih dneh, čim bolj zaostriti odnose z Rusijo. Tako je eden izmed ukrepov, izgon 35 ruskih diplomatov. Govori se tudi o skrivnostnih ukrepih, ki ne bodo razkriti javnosti in s katerimi bodo škodovali interesom Rusije. Obama si to lahko privošči, dokler je še predsednik. 20. januarja ga bo nadomestil Donald Trump, a ta bo imel težavo, da bo v trenutku, ko bo želel ukiniti sankcije proti Rusiji, doživel silovite napade vseh tistih, ki ga zdaj obtožujejo, da je zmagal z rusko pomočjo.

‘Odziv sledi več zasebnim in javnim opozorilom, ki smo jih posredovali ruski vladi. Gre za potreben in primeren odziv na poskuse škodovanja interesom ZDA in kršitve uveljavljenih mednarodnih norm obnašanja ‘ je povedal ameriški predsednik.

Ah, te norme obnašanja. S Filipinov prihaja novica, da naj bi ZDA tam pripravljale državni udar proti predsedniku Duterteju. Torej, istočasno, ko v ZDA trdijo, da se je zunanja sila vmešala v njihov demokratični proces izbire predsednika, v neki drugi državi skušajo spodnesti demokratično izvoljenega predsednika. Tudi če je Duterte v resnici malo nor, to še ne pomeni, da imajo ZDA kakršnokoli pravico tako delovati.

Neverjetna dvoličnost!

Seveda, ob vsej poplavi histerije, bo obveljajo, da so Rusi resnično na oblast ustoličili Donalda Trumpa in da za to obstajajo dokazi. Vsaj v mainstream medijih in med delom prebivalstva ZDA in tudi drugod po svetu. Tega ni mogoče preprečiti. Še s tako argumentirano kritiko ne. Je pa jasno, da se med mnogimi Obamova administracija, Trumpovi nasprotniki, poklicni rusofobi in medijske elite, samo še sramotijo. Vladimir Putin je tako dosegel še eno veliko zmago, ko je ameriškemu predsedniku Obami s tem, da se je odločil ne reagirati na ameriške ukrepe, pokazal, kdo je tukaj odrasel in odgovoren.