Zbogom, 2016! Nisi bilo tako slabo

Drago 2016, čeprav ti marsikdo vpije odjebi!, nas je kar veliko, ki se zavedamo, da si bilo kar dobro leto. Tudi, če si vzelo kar nekaj glasbenikov in igralcev, ki smo jih imeli radi.

A  potem, vzelo si tudi ogromno čisto navadnih ljudi. Bilo bi nepravično, če bi te sovažili zato, ker so umirali slavni, pri tem pa bi čisto pozabili, da smo ljudje umrljivi in da vsakega slej ko prej čaka konec. Zakaj bi te torej sramotili zardi smrti enih, medtem ko bi smrt drugih pozabljali?

Da, v svetu so bile vojne. Toda vojne so vedno in resnici na ljubo, leto 1942 res nisi. Tako je, da ker je nekaterim v interesu, moramo vsi poslušati, da je sirska  državljanjska vojna nekaj najhujšega od pohoda Mongolov dalje. Seveda ni. Upornikom celo pošiljajo avtobuse, da jih skupaj z osebnim orožjem odpeljejo na varno. V Jemnu je tudi vojna. Ne morem se znebiti občutka, da za ljudi tam nikomur ni mar. Nekako tako je, da če umre David Bowie, se pol sveta joče, če pa umre neka babica v sosednji vasi je vsem vseeno. Ampak je tista babica tudi imela svojce, ki so jokali zanjo. Tako je tudi s Sirijo. Posiljujejo nas z mrtvimi na uporniških področjih, če pa v Jemnu ljudje stradajo in umirajo, o tem ne poročajo.

2016, prineslo si nam Donalda Trumpa. Ne, s tem ni konec sveta. Prineslo si nam Brexit. Ne, s tem ne bo konec Velike Britanije. V resnici s tem ni nič narobe. Kar nekatere, ki ti zdaj že navdušeno držijo odprta vrata, da končno zgineš, v resnici moti je, da so izgubili zmožnost manipulirati javno mnenje. Lagali in zavajali so, se posmehovali in grozili, ampak vse zaman. Izgubili so.

Saj ne, da bi bilo v Trumpovi zmagi kaj dobrega, da bi Brexit bil posebej koristen, ampak vse jeremijade o tem, kako svoboda in demokracija propadata in se dviguje fašizem, so le strahovi, da jim je moč spolzela skozi prste. Da elite, takšne in drugačne, ne morejo več v neskončnost obvladovati množic.

Govorijo, da so na pohodu lažne novice. Ne vem, meni se zdi, da so ljudje že od nekdaj lagali, sploh politiki in pri večjih medijih. Ali pa so le kaj zamolčali in drugo pretirano poudarili. Nič se mi ne zdi, da bi se kaj poslabšalo. Pravi problem je očitno, da lahko laže vedno več ljudi. Ali pa, da lahko resnico govori vedno več ljudi. Saj več, 2016, takšno resnico, ki ni v interesu vladajočim.

Drago 2016, v svetu je še vedno veliko revčine in bede. Gospodarstvo  v razvitejših državah le počasi raste. Toda, kako bi te mogli primerjati s tistim grdim 2008?  Res te ne moremo. Tudi drugod po svetu, gre za vedno več ljudi, na boljše. Že dolgo pridelujemo dovolj hrane, da bi lahko nahranili čisto vsakega, toda na žalost je bogastvo tako razporejeno, da mnogi stradajo. K sreči se tudi to število počasi zmanjšuje.

2016, si le še eno leto v vrsti mnogih, ko se dogajajo pomembni, dobri premiki. Od leta 2000 se je število umrlih zaradi malarije znižalo za 60%.  Od leta 1990 se je število žensk umrlih pri porodu skoraj prepolovilo. Pričakovana življenjska doba v Afriki se je od leta 2000 zvišala za 9,4 leta. Še in še bi lahko našteval, kakor je to storil Angus v svojih 99 razlogih, da si bilo dobro leto.

V Sloveniji ni vse v redu. Uh, je marsikaj narobe. Toda 2016, boljše si, kot 2015 in druga leta pred tabo. Manj je brezposelnosti, gospodarstvo raste, več otrok bo upravičenih do malice, pokojnine bomo tistim, ki so vse življenje delali, vsaj malenkostno zvišali,  revnim zaposlenim v javnem sektorju bomo dali večji regres in tako dalje. Vsaj za odtenek smo lahko bolj pozitivni.

2016, kmalu se boš poslovilo. Ko pozdravljam novo leto 2017, ti kličem srečno, ne odjebi. To bi tudi bilo rahlo nevzgojeno.