V terorističnem napadu v Istanbulu ubitih 39 ljudi

Med napadom na priljubljen klub Reina v Istanbulu, nekaj čez eno uro ponoči, je bilo tam med 500 in 600 ljudi. Napadalec je najprej pred vhodom ustrelil civilista in policista, potem pa v notranjosti streljal vse povprek. Umrlo je 39 ljudi, ranjenih jih je bilo 69. Klub je priljubljen tudi med tujci, veliko jih je bilo iz Saudske Arabije, Maroka, Libanona in Libije.

Napadalec je pobegnil in ga še iščejo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po napadu izjavil, da teroristi ‘poskušajo ustvariti kaos, demoralizirati naše ljudi in destabilizirati državo z napadi na civiliste.’

Dve misli ob tem napadu. Prvič, turška vladajoča stranka AKP in njen predsednik Erdogan, so zelo dolgo gledali proč, ko se je čez njihovo ozemlje v sosednjo Sirijo valila množica skrajnežev. V interesu jim je bilo, da destabilizirajo Asadovo vlado. Lahko bi rekli, da žanjejo, kar so sejali. Še hujše, vladajoča AKP je zmerno islamistična, kar pomeni, da imajo skrajneži več prostora za širjenje svoji idej, kot bi ga imeli, če bi bila vlada sekularna. Mogoče se bodo turške oblasti v prihodnje, tudi zaradi povezav z Rusijo, bolj odločno borile proti Islamski državi, ki je izredno odporna tvorba, toda vsekakor bodo tolerirale druge organizacije.

Drugič, večina žrtev napada je Turkov, ali tujcev iz  muslimanskih držav. Ob vsakem takšnem napadu se namreč z desne strani političnega prostora glasijo opozorila pred muslimani. Da, res je, nekaj je hudo narobe v muslimanskem svetu in ne, to ne pomeni, da so vsi skrajneži. Kar imenujem za islamski fašizem, nevarno dviga svojo glavo, toda nikar pozabiti, da imate v vsaki skupnosti tudi zmerneže, ki bi samo želeli živeti svoje življenje. Tako je tudi v Turčiji. Ta napad je bil v prvi vrsti usmerjen proti turški državi, s ciljem, kakor je turški predsednik pravilno ugovotovil, da se ustvarja kaos. Končni cilj je uničenje sekularnih, liberalnih sil. Skrajneži ubijajo tako muslimane, kot nemuslimane.

In še nekaj, kar spada bolj na polje teorije zarot. Zato, ker se Turčija povezuje z Rusijo, obstajajo tudi druge sile, ne samo teoristi, ki imajo interes destabilizirati turško državo. Ni izključeno, da  te sile ne bodo zlorabljale skrajnežev vseh vrst, za vzpodbujanje čim več nasilja, s ciljem spodnesti  Erdoganovo oblast.

 

One thought on “V terorističnem napadu v Istanbulu ubitih 39 ljudi

Komentarji so zaprti.