So Rusi res vplivali na ameriške volitve? Težko verjetno

Na nek način bi naj ruski obveščevalci in  njihovi koristni idioti v ZDA dosegli, da je Donald Trump zmagal v nekaj ključnih ameriških državah in s tem dobil večino elektorskih glasov, medtem ko je izgubil po številu vseh dobljenih glasov. Vse to samo s pomočjo televizije RT, nekaj hekerjev, ki so Wikileaksu razkrili  sporočila funkcionarjev demokratske stranke in vojske trolov, ki je na twitterju delila in komentirala zgodbe neprijetne Hillary Clinton.

Ja pa seveda.

Eden izmed dokazov, da so Rusi vplivali na ameriške volitve in želeli zmago Donalda Trumpa, naj bi bilo veselje nekaterih ruskih politikov ob njegovi zmagi. Zanimivo, da se nihče ne vpraša, kaj potem pomeni, da so se tudi v Izraelu veselili Trumpove zmage. Po podpori Obamove administracije resoluciji Združenih Narodov proti gradnji naselij, je bolj jasno, zakaj je temu bilo tako.

Le zakaj bi v Rusiji bolj želeli, da zmaga Donald Trump, kot Hillary Clinton? Mogoče zaradi ameriških konvojev tankov, oklepnikov in topništva, ki se zadnje dni vali v vzhodno Evropo. Mogoče zaradi napovedi Hillary Clinton, da bo v Siriji uvedla območje prepovedi poletov.  Mogoče zaradi nenehnega širjenja sovraštva proti Rusiji s strani prav tistih medijev in politikov, ki najbolj nasprotujejo Donaldu Trumpu. Da, povsem razumljivo je, da so v Rusiji želeli zmago Donalda Trumpa pred Hillary Clinton, toda to ne pomeni, da so karkoli storili v to smer.

Želeli pa bi si v Rusiji vsekakor, da se prepreči večja vojna z ZDA, kar bi s Hillary Clinton vsekakor grozilo. Donald Trump se v odnosih do te države namreč obnaša mnogo bolj odraslo.  Takole je zapisal na twitterju:

Dobri odnosi z Rusijo so dobra, ne slaba stvar. Samo ‘neumni’ ljudje, ali bedaki, bi mislili, da je to slabo. Dovolj problemov imamo po svetu brez še enega. Ko bom jaz predsednik, nas bo Rusija spoštovala mnogo bolj, kot nas zdaj in obe državi bosta, mogoče, sodelovali pri reševanju mnogih velikih in perečih problemov tega sveta.

Kakšne dokaze so ameriški obveščevalci ponudili, da bi nas prepričali, da je Rusija res vplivala na ameriške volitve? No, nikakršnih. Boljše poročilo bi lahko napisali rusofobni novinarji po ameriških medijih in človek se res mora vprašati, ali nas morda nimajo za norca. Toda problem je seveda nekje drugje, o čemer bom pisal na koncu.

Poročilo, ki ni prepričalo Donalda Trumpa, je naredilo neverjetno reklamo ruski televiziji RT. Tako bi naj ta televizija s svojim poročanjem vplivala na ameriško javno mnenje. Pridemo lahko do zaključka, da je vsako negativno poročanje o dogajanju v kakšni državi, že napad na temelje te države. No, če bi merili z istimi kriteriji, bi morali kot protidržavne elemente ukiniti večino slovenskih medijev, saj vsakodnevno napadajo, kritizirajo in blatijo slovenske politike in institucije. Pa tega noben pri zdravi pameti ne bo zahteval.

Na kratko, ameriški obveščevalci so nekaterim ameriškim politikom dali izgovor, da bodo enkrat v prihodnje lahko omejevali svobodo izražanja. Najprej s prepovedovanjem tujih medijev, ki jim ne bodo po volji, potem z blokiranjem prenašanja njihovih sporočil po družabnih omrežjih in alternativnih spletnih straneh. Pritiski, da se omeji svobodo izražanja, so zelo močni in ne le v ZDA. Tudi v Evropi je tako.

Govora o tem, da so ruski hekerji recimo vplivali na sam proces preštevanja oddanih glasov, ni. To bi potem bilo resnično vmešavanje. Vse kar je, so obtožbe na splošno, ki jih težko jemljemo resno.

Toda na žalost te obtožbe moramo jemati resno. Ne zaradi Rusov, ampak zaradi tega, čemu služijo. Najprej, da se bodočemu predsedniku ZDA, Donaldu Trumpu, vrže čim več polen pod noge. Nekomu je v ogromnem interesu, da zaostruje odnose z Rusijo, celo do sprožitve svetovne vojne in izvolitev Donalda Trumpa je pri tem velika ovira. Po drugi strani bo večina ameriških medijev to poročilo le površno predstavila ameriški javnosti, tako da ta iz njihovega poročanja ne bo mogla priti do sklepa, kakšno skropucalo to v resnici je. Tisti, ki že zdaj verjamejo, da je Rusija na oblast spravila Donalda Trumpa in da so ZDA malodane že v vojni s to državo, bodo to verjeli še naprej. So pač priročno spravljeni v mehurček, kamor drugačna mnenja ne prodirajo prav veliko.

Podobno je, na žalost, tudi drugje po zahodnem svetu, kjer lokalni mediji le prepisujejo ameriška poročila. Kdo bi se le vprašal o hinavščini tistih, ki se že desetletja vmešavajo v notranej zadeve drugih držav, zdaj pa najbolj glasno kričijo, ko brez dokaza obtožujejo rusko vodstvo, da je njim storila enako.

Na kratko, po objavi poročila ameriških obveščevalcev o ruskem vplivu na ameriške predsedniške volitve, smo na istm, kot smo bili prej. Eni temu verjamejo, drugi se samo posmehujemo.