Kitajsko premikanje balističnih raket proti meji z Rusijo

Kakšen občutek izzove zgornji naslov? Morebiti, da Kitajska počne nekaj sovražnega proti Rusiji? To ne bi moglo biti dlje od resnice. A je vsekakor pomembno.

Kitajske balistične rakete lahko katerikoli cilj v Rusiji zadanejo iz kateregakoli dela Kitajske. Zakaj bi potem Kitajci svoje rakete premikali bližje ruskim mejam? Ni razloga. Kajti pravi razlog je drugje. Ker v Južni Koreji nastaja protiraketni ščit, namenjen obrambi pred severnokorejskimi raketami, ki pa se lahko hitro prelevi še v ščit pred kitajskimi, je edino pametno, da Kitajska svoje rakete premakne proč od te nevarnosti in si za napad na ZDA izbere drugo smer.

Da Kitajska dela takšne premike, kaže na neko zavedanje, da se odnosi z ZDA lahko poslabšajo.

Pričakujemo lahko veliko propagande, ki bo imela namen skrhati rusko kitajsko prijateljstvo. Da bi se ZDA lahko soočile s Kitajsko, le ta ne sme imeti tako močnega zaveznika, kot je Rusija. takšne poskuse smo videli že v preteklosti. Spomnimo se le vzbujanja strahov, da bodo kitajski migranti preplavili Sibirijo, ki bo potem počasi prešla po kitajsko oblast. Nič ne kaže, da bi se to dogajalo.