Kako se upirati Donaldu Trumpu

Mislili bi si, da se bo po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA, histerija njegovih nasprotnikov malo pomirila, a temu ni tako. Vedno hujše je. Ruski agent, fašist, norec, klovn, ki bo iz ZDA naredil totalitarno državo, sovražnik žensk, manjšin, človek ki napada pravosodje, nasprotnik muslimanov, agresiven bedak, ki grozi z invazijo v Mehiko. Napadi nanj so hudi, a načeloma neučinkoviti, kakor so že bili med predvolilno kampanjo.

Kaj predstavlja Donald Trump? Do zdaj nam je lahko že jasno, da ameriško oligarhijo, pretežno republikansko stranko, z nekaj posebnostmi. To vidimo pri tako imenovani prepovedi muslimanov, torej poskusu, da se onemogoči prihod državljanom sedmih pretežno muslimanskih držav v ZDA. Tak ukrep podpira približno polovica Američanov, večinoma republikancev. Nasprotuje mu druga polovica, večinoma demokratov. Lepo se vidi strankarska razdeljenost.

Ali protesti. Do teh prihaja na območjih, ki volijo demokrate, po večjih mestih vzhodne in zahodne obale in tistih nekaj oazah vmes. Trump ima še vedno podporo polovice Ameičanov. Spet, republikancev.

Če ste demokrat, je jasno, da Trumpu nasprotujete. Pod vso fasado neumnosti namreč v ZDA skuša uresničevati načrte republikancev. Le da je pri tem bolj glasen in žaljiv, manj prizanesljiv do kritikov. Toda, kako se boriti proti Trumpu? Sploh, ko spoznate, da se ne borite samo z njim, ampak vedno bolj z republikansko stranko in množicami, ki ga podpirajo? Z republikansko stranko, ki v ZDA obvladuje večino oblasti.

Videli smo, da Trump pač ni kralj, ki bi lahko počel vse, kar ga je volja. Pravosodje mu je preprečilo, da bi državljanom sedmih držav s pretežno muslimanskim prebivalstvom onemogočal prihod v ZDA. To bi pravosodje bržkone storilo tudi, če ne bi bilo množičnih protestov. Obstajajo načini, da se Trumpa upočasnuje, če ne celo povsem ustavi in ti so institucionalni.

A večja težava je prav v prevladi republikancev na vseh ravneh oblasti v ZDA. Če hočejo demokrati uveljavljati svoje politike, morajo prevzeti oblast, to pa lahko naredijo le preko volitev. Vse te množice, ki protestirajo, morajo na volitvah preglasovati republikance in Donaldove podpornike. To se pravi, dobivati morajo volitve za senatorje, predstavnike, guvernerje in tako dalje. Da pa bi to lahko dosegli, morajo postati bolj prepričljivi, da  jih bodo volivci podprli. V zadnjih letih jim to ni uspevalo.

Obstaja velika nevarnost, da bo trenutna histerija v ZDA vodila do nasilja. Česar se Trumpovi nasprotniki očitno ne zavedajo je, da razmerje moči ni v njihovo prid. Lažejo si lahko, da so v večini in da Trumpa nihče pri zdravi pameti ne podpira, ampak temu očitno ni tako. V primeru nasilja, bo Trump imel na voljo oborožene sile, militarizirano policijo in vso tisto orožje obožujočo Ameriko, ki ga podpira. Če bi vse skupaj privedlo do državljanjske vojne, bi to pomenilo, da bi uporniki nadzorovali samo večja mesta na vzhodni in zahodni obali in še nekaj mest vmes. Verjetno ni treba pojasnjevati, da bi takšno vojno težko zmagali.

Tisti, ki vpijejo, da je Trump novi Hitler in da ne smemo več čakati,  ne razumejo ravno razmerij moči. Če je Trump Hitler, v tem trenutku nasilje in oborožen spopad ne bi bila ravno najbolj pametna, ker bi privedla ravno do Trumpove zmage. In po zmagi bi lahko bil Hitler mnogo bolj, kot je zdaj, ko nasilja ni in ni potrebe po uporabi ameriških varnostnih sil.

Kar se tiče zunanjih sil, recimo EU, Nemčije, Slovenije, vseh, ki v Trumpu vidijo grožnjo, velja podobno opozorilo. Če hoče kdorkoli Trumpu nasprotovati, ga celo spodkopavati, potrebuje za takšno početje dovolj moči. ZDA razpolagajo z najmočenjšimi oboroženimi silami na planetu,  medtem ko so evropske države na tem področju podhranjene. Težko, da bodo Trumpove ZDA takšne nasprotnike jemale resno, lahko pa z vsemi svojimi imperialnimi sredstvi, ki niso samo vojaška, hudo prizadenejo vsakega nasprotnika. Evropejci za takšen spopad preprosto nismo pripravljeni.Če kdorkoli hoče Trumpu kontrirati, ga celo poskušati spodnesti z oblasti, mora najprej poskrbeti, da se bo okrepila njegova moč. To pomeni namenjanje večjih sredste za obrambo. Sicer se zna vse skupaj grdo končati.

Neodgovorno je zaostrovati odnose z ZDA, s Trumpom, pri tem pa se ne pripraviti na morebitne posledice. Odgovorna politika mora konflikte skušati zgladiti, v dobro svojih državljanov, če pa že kdorkoli misli, da mora recimo EU postati nasprotni pol Trumpovim ZDA, potem mora povedati tudi, da bo za to treba plačati ceno. Da se bo treba precej okrepiti. Na vseh področjih.  Samo naivneži, takšni ki ne poznajo delovanja sveta, mislijo, da se nič hudega ne more zgoditi, če nasprotuješ veliki sili. In mi zavoljo svoje zgrešene politike že rušimo mostove z Rusijo.