Združene Narode bi bilo dobro iz New Yorka preseliti v Singapur

Težišče svetovne moči se počasi premika iz atlantskega prostora, torej s severne Amerike in zahodne Evrope, v vzhodno Azijo. Gospodarsko je Japonska že nekaj časa velesila, Kitajska je po kupni moči že največje gospodarstvo na planetu, v regiji so pa še države, kot Južna Koreja, Tajvan, Malezija, Indonezija, ki tudi pomenijo vedno več. Indija, malo zahodneje, je prav tako ogromno gospodarstvo.

Krepitev oboroženih sil sledi razvoju gospodarstva. Kitajska dokaj hitro modernizira svoje oborožene sile, zaradi sporov v soseščini pa to počnejo tudi drugi. Pričakujemo lahko, da bodo v regiji počasi zrasle močnejše vojaške sile, kot v Evropi, Kitajska pa bo prehitela ZDA.

V regiji se nahajajo tudi kolosi, kar se tiče velikosti prebivalstva. Kitajska ima 1,3 milijarde prebivalcev, Indonezija 249 in tudi Japonska jih ima čez 127. Indija, zahodneje, je pri 1,25 milijarde.

Dodati še moramo, da se v bližini tega novega centra moči nahaja tudi ruski daljni vzhod, Avstralija, malo dlje pa se lahko nanj navežejo še zahodne ZDA.

Ker se torej težišče svetovne moči premika v to regijo, bi bilo dobro izbrati nov sedež Združenih Narodov in to v kakšnem večjem mestu.

Singapur leži na strateško zelo pomembnem področju in mimo mestne države potekajo pomembne morske trgovske poti. Gre za bogato, napredno mesto, ki pa ni velesila, tako da lahko deluje nevtralno. Zanimiva je tudi verska sestava, ki lahko že simbolno ponazarja raznolikost sveta. Budistov je 33%, kristjanov 19%, muslimanov 14%, hindujcev 5%. V mestu prevladujejo Kitajci s 74%, Malajcev je 13,4%, Indijcev 9,2%. Glede na to, da bo Kitajska kmalu postala največja sila sveta, ne bi bilo tako slabo, da je simbolni center sveta v mestu, kjer prevladujejo Kitajci, a še vedno ni Kitajska.

Singapur bi, na žalost,  mnogo bolje kot New York svet predstavljal tudi zaradi svoje politične ureditve. Gre za ‘pomanjkljivo demokracijo’, kakršnih je vedno več. Časi, ko bi lahko trdili, da je liberalna demokracija neizogibna prihodnost, so namreč minili. To nam dokazuje vzpon Trumpov in Erdoganov tega sveta. Nova prva sila sveta, Kitajska, pa tako ali tako ni demokracija.

Ker je moč evropskih držav že toliko upadla, bi bilo smotrno reformirat Varnostni Svet ZN. Vedno manj bo tam kot stalnima članicama namreč mesto Franciji in Veliki Britaniji, ki se počasi po velikosti gospodarstva pomikata proti repu prve deseterice, nevzdržno pa bo, da bo gospodarski gigant in jedrska sila, Indija, brez stalnega sedeža v Varnostnem Svetu.

Počasi se moramo sprijazniti s koncem popolne zahodne prevlade v svetu. ZDA, ki so po drugi svetovni vojni postale center, iz leta v leto izgubljajo v primerjavi s Kitajsko, medtem ko evropskih držav že dolgo nihče več ne jemlje resno. Težišče se z Atlantika premika na vzhodno Azijo. Premik sedeža Združenih Narodov bi zatorej bil logična poteza.