Ameriška globoka država neumorno dela na zaostritvi odnosov z Rusijo in ruši Trumpa

Upanje, da se bo s Trumpovo zmago končalo zaostrovanje odnosov med zahodom in Rusijo, je bilo vedno majhno. A obstajalo je. Nič presenetljivega ni bilo, če so v Kremlju raje videli zmago republikanskega kandidata, kot Hillary Clinton, saj so si obetali, da bodo s Trumpom dobili sogovornika. Clintonova je pač dala vedeti, da je pripravljena celo na uvajanje območja prepovedi poletov nad Sirijo, kar bi pripeljalo do spopada z Rusi in mogoče celo v večjo vojno.

Nihče ni verjel, da Trumpova administracija ne bo zasledovala ameriških interesov, ampak če imaš kandidata, ki se je pripravljen pogovarjati, potem pač raje vidiš njegov uspeh. Dokazov, da bi Rusija pomagala Trumpu zmagati v ameriških predsedniških volitvah ni in skoraj zagotovo gre za neumna natolcevanja. Dober primer agresivne ruske poteze, ki se je potem izkazala za navadno izmišljotino, je bil vdor v amerišmo elektroenergetsko podjetje, o katerem je poročal The Washington Post. Nič ni bilo res. A na tak način se ustvarja občutek, da Rusi skušajo škodovati ZDA.

Napadi na Trumpa so neumorni in prihajajo iz vseh strani. Namen kritikov je, da se ga povsem onemogoči, če ne že celo spravi z oblasti. Gre za poskus zamenjave režima, kar Američani tako radi počnejo po svetu. Zdaj to pač počnejo doma. Če pa že ni mogoče zamenjati režima, potem je dovolj, če se ga prisili, da deluje v interesih ameriške globoke države, političnih, vojaških, medijskih, obveščevalnih elit, ki so tako zelo želele videti zmago Hillary Clinton.

Zanimivo, človek, ki bi raje imel mirne odnose z drugo veliko silo, je osovražen, medtem ko bi naj vsi podpirali ljudi, ki si želijo zaostritve. Prišli smo tako daleč, da so na isti strani progresivni kritiki Trumpove vladavine in neokonzervativci, ki jim nobena vojna ni preveč. Zaradi tega ni nič nenavadnega, če Trump začenja obračati ploščo in zdaj govori, da mora Rusija Krim vrniti Ukrajini. Kar se seveda ne bo zgodilo. Ruska vojaška moč je garant za to. Trump to počne zato, da bi nekako omilil napade nase in na svojo administracijo. Zgodi se lahko celo, da bo na koncu, da bi pomiril tiste, ki želijo zaostrovanja, pač še sam zaostroval. Ohranil sankcije proti Rusiji, dodajal nove, pošiljal več vojakov v Evropo, rožljal z orožjem.

Ne vem, zakaj se to dogaja. Zdi se namreč, da nekateri na zahodu hočejo vojno. Propaganda je prav neverjetna in je v službi ustvarjanja podpore pritiskom na Rusijo. Povsod se slika podobe agresivne ruske nevarnosti, ki da ima namen izvesti invazijo v baltske republike, uničuje Ukrajino, mori po Siriji in po evropskih državah skuša na oblast spraviti alternativne politične sile. Medtem se že pošilja vojake na ruske meje. Zahteva povečevanje obrambnih proračunov. Grozi celo z napadom na svobodo medijev, da bi se preprečilo ‘lažne novice’.

Pri tem v oči bije neverjetna dvoličnost. Zakaj Rusija? V tem času turški predsednik Erdogan iz služb meče na tisoče ljudi, na tisoče jih je po zaporih in zgodi se lahko, da jih bodo v prihodnosti mnoge usmrtili. Nobenih sankcij, tišina. Saudska Arabija vodi vojno v Jemnu in milijoni ljudi so na robu lakote, nobenih sankcij, tišina. Kitajska je vsak dan večja sila, ki modernizira svoje oborožene sile in seveda ni demorkacija, tam ni svobode. Tišina. Z njimi se sodeluje in noben ne zahteva sankcij. Če je lahko nekdo tako dvoličen, da eno državo obtožuje vsega mogočega, medtem ko je pri drugih lepo tiho in pripravljen sodelovati, potem vemo, da je lažnivec. Da mu ne moremo zaupati. Tako je z večino zahodne politike in medijev. Jasno je tudi, da ga vodijo določeni interesi in resnica, boj za človekove pravice, svobodo in demokracijo, niso vmes.

Živimo v nevarnih časih. Kot zapisano, ne vem, zakaj se to dogaja. Nihče pri zdravi pameti ne bi želel vojne z Rusijo, a očitno nekateri to želijo. Hočejo. Takšna vojna bi pomenila uničenje ogromnega področja od zahodnih vrat Moskve do Berlina in od Švedske na severu do Grčije na jugu, medtem ko bi rakete padale še marsikje drugje. In kdo bi lahko izključil uporabo jedrskega orožja? Rusija bi le to zagotovo uporabila, enkrat ko bi se NATO sile začele prebijati proti njeni prestolnici. Najprej zbogom večje koncentracije NATO sil, potem zbogom London in Pariz.

Resnično, kdo pri zdravi pameti bi si tega želel? Samo norci in bedaki. A takšnih je očitno veliko in to ne le med politiki tipa John McCain, ampak tudi v novinarskih vrstah, ko  iz dneva v dan iščejo dokaze o ruskih zarotah in sovražnih namerah. Mogoče le živijo v iluziji, da napad na Rusijo ne bo prinesel povračila, da ne bo posledic, ker je tako pač bilo pri uničevanju Srbije ali Iraka. Kdo ve. A tako je.

In zaradi tega ne moremo izključiti večje vojne v bližnji prihodnosti. Ameriški predsednik Donald Trump bo le stežka kontriral vsem pritiskom nanj. Če bo želel mir, ga bodo le še bolj napadali, da je izdajalec in zaradi tega je bolj verjetno, da se bo pritiskom slej ko prej uklonil.