Vojna je vedno možnost

Mogoče se komu zdi, da kdaj v kakšnem svojem zapisu pretiravam z opozorili pred vojno. Kakor v primeru zaostrovanja odnosov z Rusijo ali pisanju črnih scenarijev za Veliko Britanijo. V svoji škodoželjnosti mnogi namreč navijajo, da bi se od velike Britanije odcepili Škotska in Severna Irska, pri čemer je jasno, da bi takšen poskus pri slednji zagotovo, pri prvi pa mogoče, sprožil nasilje.  Misli si lahko kdo, kaj pa se more takšnega zgoditi, če v Latvijo pošiljamo vojake, kaj se pa more zgoditi, če del prebivalstva na Severnem Irskem želi pridružitve Republiki Irski, kaj se pa more zgoditi, če ZDA v Siriji skušajo uvesti območje prepovedi poletov in s tem pridejo v neposreden konflikt z Rusi in tako dalje. Takšno razmišljanje je možno le, če zelo dolgo časa živiš v mehurčku, če se počutiš varnega in si misliš, da je svet napreden in human.

Kar ni.

Kot človeštvo smo res napredovali in manj ljudi kot kadarkoli umira zaradi nasilja sočloveka in vojne, ki se vodijo v tem trenutku, niso primerljive z grozotami iz preteklosti, ampak to ne pomeni, da vojn ni, da nasilja ni, da države ne razpadajo in propadajo in da ni mogoče celo vojna med velikimi silami.

Zavedati se moramo, da nek Slovenec ali Anglež nista nič bolj napredna ali civilizirana od Srba ali Sirca. Kdor si to misli, je rasist, ki izhaja iz občutka večvrednosti in ki bi moral pobrskati po spominu. Slovenci smo pobegnili iz razpadajole tvorbe, ki se je še kakšno desetletje pred krvavo katastrofo ponašala s svojima bratstvom in enotnostjo. Britanci, no, vsi vemo za terorizem na Severnem Irskem. Po drugi strani so Sirci pred državljanjsko vojno živeli svoja življenja, četudi pod diktaturo in si verjetno niso znali predstavljati, kam bodo privedli protesti in poskus revolucije. Vsekakor ne do na pol porušenih mest, do strahovlade skrajnežev in ruskih letalskih napadov.

Ljudje smo, kar smo. Ni razloga, da bi se pretvarjali. Sposobni smo nezaslišanih grozot. Prav zaradi tega je treba opozarjati pred zaostrovanjem razmer, pred provociranjem in sankcijami in grožnjami in posmehovanjem in zaničevanjem. Treba je ljuddem povedati, kaj se lahko zgodi, da imajo lahko naša dejanja vedno ceno. Da bi ohranili mir, se moramo zavedati nevarnosti.