So protesti v Rusiji, teroristični napad v Sankt Peterburgu in obtožbe o kemičnem napadu v Siriji, povezani?

Spustimo se malo na polje teorij zarot.

V Rusiji so potekali protesti proti korupciji, ki niso bili najbolje obiskani in zaradi katerih je bilo nemalo aretacij udeležencev. Poznamo način, kako se začenja barvne revolucije. Množice se spravi na trge in ulice, kjer ti potem vztrajajo, provocirajo spopad z varnostnimi silami, upajo na pretirano grobost le teh, na koncu pa skušajo protestniki nasilno strmoglaviti oblast. Vse je povezano s sočasno propagandno kampanjo, bodisi da v medijih, ali če to ni mogoče, na spletu. Če je treba, se udeležence protestov poučuje, kako se obnašati, kako delovati, lahko so celo plačani. Tehnologija barvnih revolucij je dobro znana.

Zaradi zdaj že številni primerov prevratov, so tudi ruske oblasti mnogo bolj previdne pri dovoljevanju protestov. Kadarkoli torej pride do kakršnegakoli protesta, se mnogi bojijo, da gre za orkestriran poskus prevrata.

Potem je tu teroristični napad v Sankt Peterburgu. K temu napadu je treba dodati še dva smrtonosna spopada med skrajneži in pripadniki ruskih varnostnih sil v zelo kratkem času. So teroristi res samo skrajneži, ki sledijo svoji ideologiji, ali pa so v službi kakšne tuje sile, ki skuša destabilizirati razmere v Rusiji?

Na koncu je tu še ‘napad s kemičnim orožjem’ v Siriji. Ni logično, da bi takšen napad izvedlo  sirsko letalstvo in mnogo bolj verjetna se zdi razlaga ruskega obrambnega minsitrstva, da so letala bombardirala uporniško proizvodnjo kemičnega orožja. Kakorkoli, zahodni mediji so seveda takoj, brez vprašanj, začeli trditi, da so napad izvedle sirske oborožene sile, hkrati s tem pa so se začeli pozivi, da je v Siriji treba nekaj storiti.

So lahko vsi ti dogodki povezani? Je v ozadju načrt, da se destabilizira Rusijo in izvede intervencijo v Sirijo? Takšno teorijo zarote sem zasledil, oziroma, vsaj namigovanje, da bi kaj takšnega bilo možno.

V to ne verjamem. Seveda je res, da zunanje sile v Rusiji skušajo podpirati opozicijo in destabilizirati razmere. Vendar pa je ta opozicija vendarle ruska in ima tudi svoje interese. Ker bodo naslednje leto predsedniške volitve, je treba začeti migati in kaj bi bilo bolje, kot protesti, ki, tudi če jih glavni mediji ignorirajo, dosežejo ruske državljane.

Bilo je le vprašanje časa, kdaj bodo teroristi udarili v Rusiji. Na svetu je dovolj skrajnežev, ki so pripravljeni ubijati v imenu svoje religije. Rusija je bila že v preteklosti cilj takšnih napadov in tudi, če ne bi posredovala v Siriji, bi do teh napadov prišlo.  Ruske varnostne sile seveda lahko ustavijo del skrajnežev, ne morejo pa vseh. Da bi zunanja sila podpirala islamske skrajneže v Rusiji, se ne zdi ravno najbolj verjetno, ker bi Rusi to prej ko slej ugotovili in bi se znali maščevati. Da, celo ZDA.

Malo bolj problematično je v Siriji. Vsakokrat, ko uporniki izgubljajo, si izmislijo kakšno grozodejstvo in ga pripišejo vladnim silam. Večina zahodnih medijev potem slepo sledi njihovim poročilom in ne preverja zgodb. No, v tem primeru je do izpusta kemičnega orožja res prišlo, čeprav je malo verjetno, da bi ga uporabile sirske sile. Spomnimo se, da so celo Američani trdili, da so se Sirci  po sporazumu odpovedali svojemu kemičnemu orožju. Od kod bi ga zdaj imeli? In kaj bi imeli pridobiti s takšnim napadom? Nič.

Jasno pa je, da neumorno obtoževanje sirske vlade in celo pozivi k temu, da je nekaj treba narediti, služijo pritisku predvsem na ameriškega predsednika Donalda Trumpa in pripravljanju javnega mnenja na vojno.

Teorije zarote služijo kot enostavna razlaga kompleksnih dogodkov. Ko se dogaja preveč stvari na enkrat, je lažje verjeti, da jim vlada nek zakulisni um, kot da gre za številne različne procese ali celo slučajnost. V tem primeru gre za

 

One thought on “So protesti v Rusiji, teroristični napad v Sankt Peterburgu in obtožbe o kemičnem napadu v Siriji, povezani?

Komentarji so zaprti.