Prihodnosti ne poznamo

Danes zjutraj sem na poti v službi pri jutranjih poročilih na Radio Slovenija slišal nekaj predlogov o tem, kako prilagoditi slovenski pokojninski sistem. S staranjem prebivalstva bo ta v sistemu, v kakršnem živimo, vedno bolj pod stresom. Potrebni bodo novi viri financiranja in podaljševanje delovne dobe.

V sistemu, v kakršnem živimo.

Resnica je takšna, da je ta vedno bolj nestabilen. To vidimo na političnem področju, kjer se dvigujejo skrajne sile. Ljudje ne zaupajo političnim, medijskim, gospodarskim elitam. Iščejo alternative. Elite se temu z vso močjo upirajo, a trendi so očitni. Iz leta v leto je hujše.

V tem trenutku se zdi kapitalističen, potrošniški sistem, brez alternative. Prav takšna se zdi predstavniška demokracija.

Toda, če lahko predvidevamo, da bo svet čez desetletje ali dve še vedno podoben današnjemu, dlje že več ne vidimo. Zatorej je zelo težko govoriti, kako bomo živeli čez pol stoletja, kako bomo financirali pokojnine. Ne vemo niti tega, koliko bo še zaposlenih in koliko delovnih mest bodo pobrali stroji.

Vsekakor se moramo na prihodnost pripravljati na podlagi tega, kar vemo zdaj. Toda slepiti se ne smemo, da vemo, kako v resnici bo.

 

One thought on “Prihodnosti ne poznamo

Komentarji so zaprti.