SD blizu SDS-u, za seboj pušča SMC

Tako kaže zadnja Delova anketa javnega mnenja. To ni nobeno presenečenje. SD pridobiva sredinske volivce, Zl bolj radikalno usmerjene socialistične, Miro Cerar in njegova SMC pa izgubljata po celi črti. Na drugi strani ima SDS svoj strop, preko katerega ne more, njihovi potencialni zavezniki pa se tudi še niso uspeli okrepiti.

anketa

Tu ni nobene zarote, kakor bi si mogel misliti bralec komentarja v Domovini. Vsega ne moremo pojasniti s strici iz ozadja.

Levičarski Socialni demokrati in Združena levica imata tako po anketi Dela višjo podporo od seštevka podpore katerihkoli dveh preostalih strank.

Slednje zgolj pritrjuje drugim indicom, da je v teku preverjen načrt strategov stare levice. SD je izbrana kot naslednja zmagovalka nad Janševo SDS, Združena levica pa kot branilka edinih pristnih (radikalnih) levičarskih vrednot.

Odločitev za prvo je za strice stvar razuma, za drugo pa zgib srca.

Morebiti že obstajajo želje, vplivati na volilno telo skozi ankete in kreirati političen prostor s podporo zdaj tej, zdaj oni politični stranki, ali celo s stvarjenjem nove instant stranke. Toda v tem primeru menim, da gre za razumljiv proces. Najprej, Slovenci zamerijo in ko enkrat zamerijo, težko spremenijo svoje mnenje. Miru Cerarju očitno so, zaradi česar SMC izgublja podporo. To ni več racionalno, to je čisto čustveno. Gospodarstvo že lahko raste, brezposelnost se lahko niža, stanje v državi se lahko izboljšuje, a to ne pomeni veliko. Spomnimo se padca Alenke Bratušek, ki je vladala v času izhoda iz globoke krize, spomnimo se še drugih politikov in političnih strank, ki jih je volilno telo preprosto zavrglo.

To po mojem mnenju botruje padanju podpore SMC. Nekam se ta podpora mora preliti in ker ni nove instant stranke, se pač seli k SD. Z Dejanom Židanom na vrhu, je SD dobro pozicionirana kot rezervna sredinska stranka. Vprašanje je kaj potem, če se pojavi nova stranka, ki bo igrala na iste strune, kot SMC, s še enim rešiteljem tipa Miro Cerar. Kar je povsem mogoče.

SD lahko pridobiva na sredini, ZL pa lahko pobira bolj radikalno socialistično usmerjen del volilnega telesa. Pobira lahko nezadovoljne, ki si želijo večjih sprememb. Do zdaj se je ZL že izkazala s predlogi in ropotanjem na pravih mestih, da je prepričala mnoge.

Na drugi strani SDS ne more preseči svojega stropa in je o tej stranki zatu tudi nesmoterno preveč razpravljati. Vse je odvisno od potencialnih zaveznikov. Tudi NSi se muči s pridobivanjem podpore in ima očitno svoj strop. Zato bo pomembno, kaj bosta dosegli SLS in Glas za družine in otroke. Če prideta v Državni Zbor, je nova Janševa vlada čisto možna.

Na letošnjih volitvah po Evropi so praktično brez izjeme največ zaupanja ljudi izgubile socialistične stranke. Pri nas pa je trend ravno obraten, čeprav je država v konjukturi, brezposelnost upada in so plače v porastu.

Kdo v resnici izgublja? Stare socialne demokracije, ki so že zdavnaj tega postale pink socialne demokracije in prevzemajo del govorice liberalnih političnih sil. Na delu je silovito nezaupanje političnim elitam, h katerim lahko štejemo stranke z dolgoletno zgodovino. Ljudje iščejo alternative. Nacionalističnim in konservativnim silam je marsikje uspelo izkoristiti to nezadovoljstvo, tako zelo celo, da so začele nagovarjati delavstvo. Marine le Pen se včasih zdi mnogo bolj socialistka, kot kakšen predstavnik starih socialnih demokracij. Morebiti res samo prodaja laži, a tako pač je.

Na pepelu starih političnih sil rastejo nove, ne le nacionalistične in konservativne, ampak tudi bolj radikalno socialistične. Podemos in Siriza, podporniki Bernija Sandersa v ZDA in Melenchona v Franciji in ZL v Sloveniji, vsi ti dokazujejo, da vsekakor obstaja povpraševanje po takšni politiki. Dejansko živimo v obdobju preoblikovanja političnega prostora.

V tem trenutku nič ne kaže, da bodo predčasne volitve, čeprav se lahko hitro zgodi kaj takšnega, da zamaje vladajočo koalicijo. Na podlagi te Delove ankete napovedovati rezultat volitev, je preuranjeno. Marsikaj se še lahko zgodi.  Je pa jasno, kakšna so razmerja sil zdaj in da imata dve potencialni koaliciji, SD, SMC in DeSUS na eni strani in SDS, NSi, SLS in Glas za družine in otroke, približno enako podpore. Zanimivo bo videti, ali je ZL sposobna sodelovanja in postati del vladajoče koalicije. Recimo SD, ZL, DeSUS.

One thought on “SD blizu SDS-u, za seboj pušča SMC

Komentarji so zaprti.