Dan, ko bodo Rusi posredovali v Libiji

Po napadu na avtobus koptskih kristjanov v Egiptu, v katerem je bilo ubitih 28 ljudi, je egipčansko letalstvo napadlo cilje Islamske države v sosednji Libiji. Libija je, kot je obče znano, v popolnem razsulu. V zadnji epizodi tega razsula, so uporniki iz Misrate napadli s strani Združenih Narodov priznano vlado v Tripoliju. Po padcu Gadafija v državi v resnici ni prave centralne oblasti, ampak se za oblast trgajo različne oborožene skupine.

Napad Egipta v Libiji ni povzročil večjega zgražanja. Le kaj bi bilo, če bi napad izvedla ruska letala? Tedaj bi bila reakcija v zahodnih medijih in političnih krogih bržkone povsem drugačna. Začeli bi govoriti o neupravičenem ruskem vmešavanju, kar naenkrat bi ugotovili, da v Libiji umirajo ljudje in vojske aktivistov na družabnih omrežjih bi delile srce parajoče fotografije ubitih otrok in uničenih zadnjih bolnišnic. Podobno kot v Siriji.

Mogoče bi se celo našel kdo, ki bi zahteval območje prepovedi poletov nad Libijo, da bi Rusom preprečil napade.

Bo Rusija posredovala v Libiji? V tem trenutku nič ne kaže. Vsekakor je med Rusijo in Egiptom razumevanje, da je država velika nevarnost za sosede in da je stanje tam nevzdržno, toda že po sirski intervenciji nam je lahko jasno, da Rusi niso pripravljeni na kakšno večjo posredovanje. Želijo imeti čim nižje stroške in ne tvegati življenj svojih vojakov. V Siriji se zanašajo na sirske oborožene sile, v Libiji bi se mogoče na vojake generala Haftarja, ki je priljubljen ne le v Rusiji, ampak tudi v Egiptu. Morebiti bi uporabili pripadnike posebnih enot (po nekaterih poročilih, bi ti naj že bili v sosednjem Egitu, morebiti celo v Libiji sami) in nekaj letal za neposredno podporo. Toda, vsako vojaško vmešavanje bi le še otežilo ruske odnose z zahodom.

Kar ne pomeni, da do posredovanja ne bo prišlo enkrat v prihodnosti. Posredovanja v obliki podpore lokalnim silam in mogoče celo vojaški prisotnosti Egipta v Libiji. Rusija bi vsekakor imela interes, da uniči še eno žarišče islamskih skrajnežev in da pomaga na oblast zavezniku.

Kaj počne zahod? Tukaj je pravi problem. Nič. Čeprav je Libija strateško zelo pomembna, saj lahko postane center urjenja teroristov in izvažanja nestabilnosti, hkrati pa je že tako ali tako most migrantom iz Afrike v Evropo, nikomur pravzaprav ni mar. Mar jim bo postalo, podobno kot v Siriji, le v trenutku, ko bo v igro vstopila v konkurenčna sila. Prav zato je treba z rezervo jemati krokodilje solze zahodnih medijev in politikov, ko govorijo o Siriji. Zaradi njih bi lahko zdaj Islamska država imela svojo novo prestolnico že v Damasku in jim ne bi bilo preveč mar.

Mimogrede, Libija je ta trenutek grozljivo podobna Somaliji, državi, kjer že desetletja dvijajo boji. Bilo bi žalostno, če bi nekoč bogata država na severu Afrike, končala podobno.

 

 

One thought on “Dan, ko bodo Rusi posredovali v Libiji

Komentarji so zaprti.