Republikanski predsednik

Nenehni napadi na ameriškega predsednika Donalda Trumpa se nadaljujejo in nič ne kaže, da bodo kmalu pojenjali. Trump sam skoraj vsakodnevno na pladnju ponuja teme medijem, da ga lahko še bolj blatijo, če si že česa preprosto ne izmislijo, kakor je to v primeru ‘ruske naveze’. Veliko je političnih razlogov, da je temu tako, povrhu pa se norčevanje in zgražanje  nad ameriškim predsednikom še dobro prodaja. Na nek način smo priča velikemu resničnostnemu šovu, ki kakor vse te slaboumne predstave za ljudstvo, išče le čim več pozornosti.

Toda, če odmislimo Trumpovo nespodobno obnašanje in govorjenje, kaj nam potem ostane? Ostane nam skoraj tipični republikanec.

Pomislimo na Obamacare. Demokrati, večina Američanov, sploh pa sveta, se zgraža nad napadom na težko pridobljeno zdravstveno zavarovanje, a večina republikancev Trumpa pri tem podpira. Tudi če ne bi bilo Trumpa, bi drug republikanski predsednik ravnal enako, saj so republikanci dodobra zdemonizirali Obamov projekt.

Potem so tu podnebne spremembe. Spet, večina republikancev Trumpa pri tem podpira. Ne smemo podcenjevati razsežnosti nasprotovanja trditvam, da ljudje povzročamo globalne podnebne spremembe. V ZDA je temu pač tako. Če je zdaj že nekako splošno sprejeto dejstvo, da se podnebne spremembe dogajajo pa je razkol s skeptiki glede tega, kdo jih povzroča, globok in v ZDA imajo skeptiki veliko moči. Spet, če Trump ne bi bil predsednik, bi kak drug republikanec zvenel malo bolj priljudno, a vsebina bi bila enaka.

Vsak republikanec bi tudi nižal davke bogatim, ker republikanci pač verjamejo, da bogati ustvarjajo novo bogastvo in da so nižji davki pot do višje gospodarske rasti. Vsak republikanec bi tudi zaostroval odnos do ilegalnih imigrantov. No, a potem jih je tudi že demokrat Obama izgnal rekordno število.

Donald Trump veliko govori, pogosto bombastično, včasih rahlo nerazumljivo, grozeče. A poglejte, vojne s Severno Korejo še ni, Irana tudi ni napadel, v Siriji je vse po starem. ZDA ohranjajo svoja stara zavezništva, četudi je Trump še pred kratkim trdil, da je NATO zastarel in da mu Saudska Arabija ne bo ukazovala. Zdaj je Saudijcem prodal za čez 100 milijard $ orožja. Dobra stran Trumpa v zunanji politiki je, da ne zaostruje odnosov z Rusijo. Nekaj, zaradi česar ga ostro napadajo.

Vtis je seveda, da je Trump nekaj najbolj groznega, kar se je zgodilo ZDA. A to je le vtis. V resnici nič ne kaže, da bi se dogajalo kaj posebnega. Zmagal je republikanec, ki izvršuje republikanske načrte. ZDA niso kar naenkrat fašistični imperij, čeprav so že kar nekaj časa država nadzora in imperij po svetu, ki mnogim ne pusti živeti v miru. Če ima kdo vtis, da je v ZDA zdaj vse grozljivo, je to posledica nenehne propagande. Nič ni posebej drugače. A to seveda ne pomeni, da so ZDA nek raj na svetu. Niso, ker tudi prej niso bile.