Vojna v Siriji se pomika v naslednjo fazo

Islamska država v Siriji in Iraku vse bolj izgublja tla pod nogami. Soočena je z boji na več frontah in niti zagrizenost njenih pripadnikov ne more preprečiti postopnega napredovanja sirskih oboroženih sil, Kurdov, iraških oboroženih sil. Obleganje Mosula se nadaljuje in bo trajalo še nekaj časa, izzid pa je znan. Uničeno bo veliko število borcev Islamske države. V Siriji Kurdi začenjajo z obleganjem Rake, prestolnice IS, medtem pa sirske oborožene sile vedno bolj napredujejo z zahodne strani, kar je možno predvsem zato, ker so boji z uporniki v pokrajini Idlib bolj kot ne zamrznjeni.

To ne pomeni,da bo Islamska država kmalu povsem izginila. Že zavzemanje ozemlja, ki ga še imajo pod nadzorom, bo vzelo veliko časa. A tudi potem bo skupina preživela in se bo spremenila nazaj v klasično teroristično skupino. Islamska država svojih oporišč seveda nima samo v Iraku in Siriji, ampak skuša svoje izpostave širiti še drugam po svetu, v Afganistan, Libijo, celice ima celo po Evropi in na Filipinih.

Pri RBTH.si so zapisali, da je po besedah ruskega generalštaba državljanjska vojna v Siriji takorekoč končana:

Državljanska vojna v Siriji je praktično končana, je po poročanju RIA Novosti izjavil general-polkovnik Sergej Rudskoj, poveljnik Glavnega operativnega vodstva Generalštaba ruske vojske.

Poudaril je, da se je situacija neprimerno izboljšala po podpisu memoranduma v Astani v začetku maja letos, s katerim so uvedli varnostna območja, podpisale pa so ga Rusija, Turčija in Iran. “Poleg tega je memorandum omogočil obnavljanje naselbin, ki so bile razrušene v vojni in jih teroristične organizacije niso okupirale,” je dodal Rudskoj.

S tem se ne morem strinjati in mi zveni precej naivno. Islamska država bo res slej ko prej uničena, toda uporniki v pokrajni Idlib in na jugu Sirije še vedno ostajajo, prav tako pa interesi zunanjih sil. Kako se zapleta, lahko vidimo v primeru ameriškega oporošča v At Tanfu, na sirsko iraški meji. Američani so tam razglasili svoje varno območje in napadajo sirske sile, kadarkoli se približajo na manj kot 55 kilometrov. V zadnjem incidentu so sestrelili sirsko brezpilotno letalo, ki je prej odvrglo bombo na ameriške položaje, kar je vsekakor močan signal, da tudi sirske sile ne bodo nemočne v spopadu z ZDA, če bi do tega prišo.

Problem At Tanfa je, da Američanom ne diši, da bi Sirci imeli stik z Irakom in bi tako lažje, po kopenski poti dobivali pomoč iz Irana. No, tudi z njihove strani je bilo naivno upati, da jim bo to uspelo, saj so Sirci preprosto prodrli do iraške meje severno od ameriškega območja. Po drugi strani Američani varujejo svoje zaveznike in nočejo, da jih sirske sile porazijo.

In tukaj smo pri naslednji fazi vojne v Siriji. Zunanje sile so se očitno odločile, da Islamska država mora biti uničena. Nekateri, se zdi, so bili v to prisiljeni zaradi razvoja dogodkov na terenu, a tako je. Toda po padcu Islamske države, bodo v Siriji še vedno skupine, ki bodo uporabne za nadaljno vojskovanje proti vladnim silam. Dvomim, da bodo Američani, Saudijci, Turki, odnehali s podporo tem skupinam, dokler te ne bodo povsem uničene, ali pa bo prišlo do lokalnih mirovnih sporazumov, po katerih se bodo uporniki umaknili, ali odložili orožje in integrirali nazaj v sirsko družbo.

Da bo temu tako, nas uči zgodovina.

Nazaj k At Tanfu. Američani so se tam vkopali in nič ne kaže, da jih bo kdo hotel neposredno napasti. Zagotovo so kakšne skupine iranskih prostovoljcev ali sirskih milic, ki se približujejo območju in s tem tvegajo napade, toda po drugi strani bodo sirske oborožene sile že težko izvedle obsežno operacijo, da bi uničile ameriške vojake. Sploh pa v to ne bodo privolili Rusi. In zakaj bi se to sploh zgodilo, če pa je dovolj, da se Američane in njihove zaveznike preprosto osami in prevzame nadzor nad drugimi deli države. Po drugi strani bodo Američani obkoljeni tudi z iraške strani in Irak je, bolj kot je Američanom to ljubo, prijatelj Irana, ki res noče videti ameriške prisotnosti v Siriji. Slej ko prej bodo tako ZDA prisiljene, da svoje oporišče zapustijo.

One thought on “Vojna v Siriji se pomika v naslednjo fazo

Komentarji so zaprti.