O razjarjeni tihi večini

Boštjan M. Zupančič je v odgovoru na kritike na svoj račun, za Požar report med drugim zapisal:

V Sloveniji obstaja do konca razjarjena tiha večina. Ljudje spričo kontroliranih medijev in verbalno-nasilno vsiljene politične korektnosti in samocenzure v svojem strahu niso prišli do besede. To pa se je z družabnimi omrežji spremenilo. Potiskana celuloza nima več vpliva. Ljudje zdaj sami razberejo, kaj so to “fake news”, zavajajoče “novice”.

Da, res je, v Sloveniji obstaja do konca razjarjena tiha večina, ampač če si kdo misli, da je ta večina enotna, neko molčeče in trpeče ljudstvo, ki se mu bo zdaj zdaj kolektivno utrgalo in bo na oblast končno postavilo poštene in sposobne ljudi, se moti. Trdim, da bi nasilen upor zelo hitro prinesel spopad med različnimi deli prav tega ljudstva. Eni bi hoteli obračunati s tem, drugi z onim politikom, tretji kar z vsemi. Potem bi se hitro našle razlike, ko bi se razpravljalo, kako mora delovati družba. Eni bi hoteli nacionalizem, drugi socializem, tretji liberalizem. Eni bi obdavčevali podjetnike, drugi preganjali migrante, tretji krčili javni sektor. Potem bi se pojavili še voditelji upora, ki bi si skočili v lase. Na koncu bi pač zmagala ena struja, ki bi zatrla vse druge.

To pišem zato, ker pogosto naletim na naivno prepričanje, da obstaja jasna delitev med ljudstvom in pokvarjenimi elitami. Številni so prepričani, da velika večina, razen nekaj čudakov in povarjencev v politiki in medijih, misli kot oni in da če bi prišlo do revolucije, bi tudi zasledovali iste cilje. To je posledica površnega razmišljanja. Namreč, politični sistem, kakršnega imamo, je dober v tem, da nam vsaj približno kaže, kako je razdeljena družba. Del tega razjarjenega ljudstva vam voli Janšo, da se bo rešil pokvarjenih komunistov, drugi del tega razjarjenega ljudstva vam voli prvo instant stranko, da bo preprečil Janšev pohod na oblast. So tudi takšni, ki pljuvajo po vseh in vedno ostanejo doma. Enotnosti zagotovo ni.

Kar je, je obilo nezadovoljstva, a hkrati ogromne razlike v tem, kaj ljudje dejansko želijo.

One thought on “O razjarjeni tihi večini

Komentarji so zaprti.