ZDA bodo tudi s Trumpom nadaljevale svojo agonijo v Afganistanu

Pred leti je ravno trenutni preddsednik ZDA, Donald Trump, pozival k umiku ameriških čet iz Afganistana. Pol leta si je po volitvah pustil, da bi skupaj s sodelavci skoval novo strategijo in vmes so iz Bele Hiše prihajale govorice, da je nezadovoljen s ponujenim. Toda ves čas so se vrstili pritiski, da se iz njegove okolice odstrani izolacionistično usmerjene posameznike. Ko je odšel še Bannon, sicer v medijih človek označen za voditelja alternativne desnice, je bilo jasno, da je zmagala vojna stranka.

Rezultat je predvidljiv. Trump, obkoljen z ljudmi, ki hočejo nadaljevanje starih politik in ki morebiti celo načrtujejo nove vojne, je odločil, da bodo ameriški vojaki ostali v Afganistanu. Tja bodo napotene dodatne sile. S tem Trump ponavlja Obamov poskus, ko je bilo za časa njegovega vladanja v državi 100000 ameriških vojakov. Tokrat jih bo celo z okrepitvami veliko manj. Seveda, če Američani niso uspeli takrat, bodo zdaj še manj. Trump bi tudi pritiskal na Pakistan, da stori več, toda ta država je še mnogo manj, kot v preteklosti, občutljiva na ameriške pritiske. Bolj raste moč Kitajske, njihove zaveznice, manj imajo ZDA moči, da jim škodujejo. Pakistan pa ima v Afganistanu svoje interese.

Talibani so v Afganistanu od začetka vedeli, da je frontalni spopad z Američani samomor. Zato so čakali. Letos bo minilo 16 let od začetka vojne in vsi vemo, da bodo Talibani pač počakali še nekaj let, če bo treba, dokler Američani ne bodo spoznali, da se jim vojna pod Hindukušem ne izplača. Da žre preveč njihovih ljudi, sploh pa denarja, ki bi ga lahko porabili za kaj bolj pametnega. Seveda bi priznanje poraza prineslo izgubo prestiža, hkrati pa bi bilo konec sanj o oporišču, ki bi jim omogočalo vmešavanje v centralno Azijo, a po drugi strani to ne bi posebej ogrozilo ameriške varnosti.

Trumpovi kritiki bodo to njegovo potezo pograbili z obema rokama, češ, dvoličnež bo nadaljeval z vojno, ki ji je nasprotoval. S tem bodo hoteli sramotiti vse, ki so se bali zmage Hillary Clinton, ki je skorajda obljubljala vojno z Rusijo v Siriji. Češ, poglejte, kaj ste izvolili. To ni najbolj pošteno. Trump je vsaj obljubljal bolj miroljubno zunanjo politiko, razen v boju z Islamsko državo, Hillary ne. Po drugi strani bi bilo smešno zdaj Trumpa napadati za nadaljevanje vojne, ki jo je njegov predhodnik vodil ves čas svojega mandata. Če Trump počne kaj narobe, je to prej počel tudi Obama.

Je pa jasno v tem trenutku, da je Trump postal talec vojne stranke. To pomeni, da ga bodo silili k uporabi ameriške vojaške moči. Vprašanje, koliko se bo temu lahko upiral.