Je v ZDA možna državljanska vojna?

Napadi na Trumpa se nadaljujejo. Da, vsake toliko časa napišem skoraj identičen stavek. Potem ponovim, da napadi nanj ne delujejo, saj ga okoli 40% Američanov še naprej podpira, ne glede na to, kaj ušpiči in čega ga obtožijo v medijih.

ZDA medtem živijo svoje življenje. Lahko bi rekli, da je v resnici vse po starem, le da republikanci počasi uničujejo pridobitve Obamove administracije. Gospodarstvo raste, brezposelnost ni ravno visoka, država je še vedno zelo zadolžena, vojne po svetu potekajo naprej, rasizem je še vedno prisoten in tako dalje.

Toda, vsekakor ne moremo mimo zadnje gonje čez naciste. Da, vsekakor je dobro, da se manj govori o Rusiji, čeprav predvidevam, da se bodo teorije zarote o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve kmalu spet vrnile. V ZDA seveda nacistov ni ravno veliko. Je pa veliko konservativcev, nacionalistov, podpornikov Trumpa. Nekateri izmed njih so tudi rasisti, drugi niso. Na žalost se jih vse meče v isti koš in se tako mobilizira protestnike širom ZDA, češ, zoperstavite se nacistom, ki korakajo po vaših mestih.

Če pogledate, kje prihaja do teh protestov, ugotovite, da se množice zbirajo predvsem v liberalnih velemestih, ki drugače na volitvah podpirajo demokrate. Ponavadi je tako, da se zbere nekaj pripadnikov alternativne desnice, zagovornikov svobode govora, podpornikov Trumpa in napove svoj shod v takšni demokratski trdnjavi. Pride jih malo, njihovih nasprotnikov pa mnogo. Pogosto sledi nasilno obračunavanje. Poglejte, obstajajo dobri razlogi, zakaj se zdaj desničarji v ZDA na takšne shode odpravljajo s ščiti, čeladami, bejzbol palicami in podobnim. Ker so bili ves čas tarča nasilnih napadov v črno zamaskiranih mladcev, ki živijo v svetem prepričanju, da je naciste pretepati pač upravičeno. Nacisti so pa zanje vsi, ki so na drugi strani velikega ameriškega političnega razkola.

Vedno hujše nasilje zaradi tega ni nič presenetljivega.

Kdo bi si mislil, glede na poročanje medijev, da je velika večina ZDA na strani teh protestnikov, a v resnici nič ne kaže, da bi bilo tako (večina jih tudi nasprotuje odstranjevanju kipov konfederacijskih junakov). Bolj se zdi, da so večja središča na vzhodni in zahodni obali in drugod, kjer imajo demokrati svojo bazo, vedno bolj radikalizirana. Nič ne kaže, da bi imeli večjo podporo v Alabami ali ruralnem Teksasu. Ne, republikanci še vedno obvladujejo večino ameriškega podeželja, osrednjih in južnih ZDA, demokrati pa vzhodno in zahodno obalo in mestna središča.

Kam vodi vedno hujša radikalizacija v ZDA? Če je postalo upravičeno s fizično silo napadati naciste, za katere so označeni kar vsi Trumpovi podporniki, so tudi ti vedno bolj pripravljeni s fizično silo udariti nazaj. Imeli smo prvi teroristični napad, ko je skrajni nacionalist napadel protestnike v Charlottesvillu in jih pri tem nekaj ranil in ubil. Zgodi se lahko, da bo kdo uporabil strelno orožje, ki ga je toliko na voljo v ZDA. ZDA so tudi polne oboroženih milic, ki bi lahko postale zametki novih oboroženih sil.

Američani si ta trenutek verjetno mislijo, da do državljanjske vojne v ZDA ne more priti. Oni so napredni in civilizirani in tako naprej. Podobno so mislili v Jugoslaviji ali Siriji, a je potem vseeno prišlo do vojne, kjer so si včerajšni sosedje postali najhujši sovražniki. Američani niso nič drugačni od drugih ljudi.

Da, v ZDA lahko pride do državljanjske vojne. Do tega bi lahko pripeljalo vedno hujše nasilje med zagovorniki obeh strani, kakšen hujši teroristični napad z ene ali druge strani, nesposobnost varnostnih sil, da zagotovijo varnost in red. Poskus odstavitve Trumpa bi to nevarnost še postoteril, saj je veliko vprašanje, če bi del njegovih podpornikov to upošteval. Iz milic bi lahko hitro nastale večje vojaške formacije, ki bi še vedno sledile Trumpu, medtem ko bi drugi del ZDA že ustoličil novega predsednika.

No, če bo do tega prišlo, sem še vedno mnenja, da bo konservativna in nacionalistična Amerika zmagala, saj je bolje oborožena in nadzoruje osrednji del ZDA, medtem ko so demokratska le večja središča na vzhodni in zahodni obali in centri mest. Državljanjska vojna bi lahko na koncu pripeljala prav do tega, česar se Trumpovi nasprotniki najbolj bojijo, do fašistične diktature, ki bi fizično odstranila svoje nasprotnike. Mislim, da ni treba posebej poudarjati, da v takšni vojni ne bi zmagalo tekmovanje v žaljenju na družabnih omrežjih, ampak sposobnost mobilizacije in oborožitve čim večjih vojaških formacij. Sumim tudi, da je večina ameriških oboroženih sil in policije bolj naklonjena republikancem, kot demokratom.

Zdaj, vem, da se nekateri takšnega razvoja dogodkov v ZDA veselijo. Mislijo si, prav jim bodi, saj so sami v svet izvozili dovolj uničenja. Vendar pa je treba razumeti, da bi svet postal mnogo bolj nevaren, če bi prišlo do spopadov v največji vojaški sili na planetu, oboroženi z jedrskim orožjem in industrijsko in tehnološko sposobno proizvajati najnaprednejše orožje. Vprašanje, če bi ta vojna ostala omejena le na ZDA in se vanjo ne bi vmešale druge države. Po drugi strani bi šok svetovnemu gospodarstvu bil silovit. Vsi bi plačali ceno. Kot rečeno pa bi rezultat takšne vojne lahko bil resnično pošasten imperij, še mnogo hujši, kot ZDA že zdaj so.

Je še druga možnost. Da ameriška država, v poskusu preprečiti nestabilnost, močno omeji pravice Američanov. Še okrepi poooblastila obveščevalnih služb, poveča policijske sile, začne omejevati svobodo izražanja, s tem da začne ukinjati alternativne medije, desničarske in levičarske, neaktere skupine označi za teroristične (alternativno desnico, antifa, vsakogar z bolj radikalnimi stališči) in njihove pripadnike začne množično zapirati. Na tak način bi se ZDA lahko brez državljanjske vojne spremenile v totalitarno nočno moro.

To kar pišem, je seveda najbolj črn scenarij. Čisto mogoče je, da se ne bo zgodilo nič posebnega. Ljudje se bodo razburjali in divjali na spletu, tu in tam pa tudi v resničnem življenju, svet pa bo šel naprej. Trump bo vladal do leta 2020, ko bo izgubil volitve. Kljub temu pa se bi mi zdelo odgovorno od tistih z močjo, kot tudi od navadnih posameznikov v ZDA, da skušajo umirjati razmere in ne dolivati olja na ogenj. Da se preprosto zavedo nevarnosti.

One thought on “Je v ZDA možna državljanska vojna?

Komentarji so zaprti.