V prihodnosti boste potrebovali varno sobo

Na vsakem koraku smo, večinoma po lastni izbiri, vedno bolj nadzorovani. Pred kakšnim desetletjem so bile problem nadzorne kamere, ki so jih postavljali na najbolj mogoča in nemogoča mesta, zdaj kamere in mikrofone skoraj vsi nosimo s seboj v obliki pametnih telefonov. Še huje, kamer je vedno več  tudi drugje, od prenosnih računalnikov, pametnih televizorjev, igralnih konzol.

To še ni konec. Kot pišejo na Tehnozvedzje:

Če sodim po videnem med sprehajanjem po berlinskem sejmišču v zadnjih dneh, bi moral moj dan izgledati nekako takole. Ko se zbudim, naročim sijalkam, naj se vključijo s polovično svetilnostjo. Nato me pozdravi kavni avtomat in vpraša, če želim enak jutranji napitek kot včeraj. Ob odhodu od doma še pošljem robotski sesalnik na obhod po stanovanju in, prav tako glasovno, zaženem pralni stroj. Ko se vračam nazaj, v avtu ukažem predvajanje marsowskega podcasta, nato pa se spet doma zleknem na kavč in televizorju povem, katero serijo na netflixu bi rad gledal.

 
Potem je pred nami še prihod avtomatiziranih vozil. Vse bo seveda povezano v internet in kot takšno ranljivo na vdore od zunaj. Na kratko, obilo možnosti bo, da vas kdo, ki to res hoče, nadzira, kot vas je prej težko. Nič več ne bo vohunov, ki se bodo plazili po vašem stanovanju in vam nameščali mikrofone, vse si boste tako ali tako sami prinesli v hišo.

Večini se ni bati obveščevalnih služb, ker večina pač tako ali tako ni politično aktivna in s tem nevarna. Toda to ne pomeni, da ne bo dovolj motenih ljudi, ki bodo hoteli vedeti, kaj počnete in kriminalcev, ki bodo hoteli izvedeti recimo, kje imate doma skrit denar, če bo gotovina v prihodnosti še sploh dovoljena, ali kaj takšnega počnete, da bi vas potem lahko izsiljevali.

Zaradi tega menim, da bo vsak odgovoren državljan v prihodnosti moral poskrbeti, da bo nekje v svojem stanovanju ali hiši imel varno sobo, kjer ne bo nobene kamere, nobenega mikrofona, kamor ne bo nosil svojega telefona ali prenosnega računalnika. Prostor, kjer bo si lahko zagotovil svojo zasebnost.