Katastrofalen poraz nasprotnikov vladnega zakona o drugem tiru

Priznam, nisem pričakoval takšnega rezultata referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom želežniške proge Divača-Koper. Pričakoval sem, glede na to, da bi moralo proti glasovati 20% vseh volilnih upravičencev, da bodo na volišča drli nasprotniki. Da bodo zagovorniki raje ostali doma.

Ne, zgodilo se je drugače. Ob nizki udeležbi so zmagali zagovorniki. To je, milo rečeno, klofuta Viliju Kovačiču in drugim nasprotnikom zakona. Ne le, da niso uspeli dobiti tam okoli 340000 glasov proti, še celo glasov za je bilo več. Po zadnjih podatkih za več kot 20000. 185000 za, 161000 proti.

Še pred nekaj dnevi sem bil neodločen, a sem se do glasovanja vendarle odločil. Menim, da je moja državljanska dolžnost, da se referendumov, tega izraza oblasti ljudstva, udeležujem. Kako sem glasoval, ne bom izdal, povem le, da sem v sebi našel argumente za obe strani. Je pa me zmotilo, kako je potekala kampanja in o tem bom zapis objavil jutri.

Dejstvo pa je, da rezultat kaže nekaj pomembnega. Trdim, da tudi če bi referendum bil izveden skupaj s predsedniškimi volitvami, bi zagovorniki zmagali. Če so zmagali zdaj, kako ne bi šele tedaj, ko ne bi mogli računati na nizko udeležbo. Mobilizacija nasprotnikov ni uspela. Razen nekaj izjem, med njimi Levice, lahko rečemo, da je šlo za boj politične desnice proti trenutni oblasti. Torej, da so SDS, NSi, Glas, izgubili. Lahko rečemo, da hudi napadi nekaterih medijev niso delovali. Da ves žolč po družabnih omrežjih ni imel učinka.

Pomislite, nasprotniki niso zmagali kljub temu, da je njihova koalicija bila večja od desnega političnega pola in je vsebovala nekatere, ki drugače nikoli na volitvah ne bi glasovali za SDS, NSi ali SLS. To je zanje vsekakor velik poraz.

Kar nas privede do političnega razmerja moči. SDS res uživa najvišjo podporo, toda trenutna koalicija je tudi močna. Obstaja velika možnost, da bomo po naslednjih parlamentarnih volitvah v vladi imeli iste ljudi, le da bodo zamenjali stolčke. Sam menim, da ima Dejan Židan veliko možnost, da postane predsednik vlade. Je pač tako, da vse negodovanje nad stanjem v državi, ves negativizem, ki ga producirajo določeni mediji in predvsem ena politična stranka, nimajo dovolj vpliva, da bi le tej stranki prineslo odločilno zmago. Zase tako ali tako ne, a tudi z zavezniki bo to težko.

Seveda je zelo nehvaležno napovedovati, kaj se bo zgodilo čez eno leto.

Jasno je tudi nekaj drugega. Nasprotniki, in v tem primeru mislim predsvsem na politično desnico, se iz poraza ne bodo ničesar naučili. Že zdaj iščejo sto in in izgovor za svoj poraz. Krivi so mediji, vladne laži in neumno ljudstvo. Da bi kaj spremenili pri sebi, ne pride v poštev. To pa je recept za prihodnje poraze.