Nadvse dolgočasna predsedniška tekma

Tokratne predsedniške volitve so podobne košarkarski tekmi, kjer ena stran ves čas vodi za 15 točk. Na začetku si še delaš nekaj upanja, da bo zanimivo, potem postane dolgočasno. Začneš brskati po telefonu ali preklopiš na drug kanal. Ko pogledaš nazaj, je razlika še vedno visoka in tekma dolgočasna. Odločiš se, da boš pogledal le zadnjo minuto, kakšen bo rezultat.

Ankete Borutu Pahorju napovedujejo zmago. Morebiti že v prvem krogu. Episcenter je za RTV Slovenija Borutu Pahorju nameril kar 55,5%. Kje je prvi zasledovalec? Marjan Šarec, z 21,2%. Ljudmila Novak bi prejela 8,2% in Romana Tomc 7,8%. Vsi drugi, drobiž. Rezultati Ninamedie, ki jih vsakodnevno objavlja Večer, so podobni. Pahor premočno vodi, sledi mu Šarec, obe konservativni kandidatki skupaj nimata toliko kot drugouvrščeni.

Drugače je le v vzporednih svetovih spletnih anket. Tam lahko zmaga povsem kdo drug.

Nazaj v resnični svet. Je razmerja moči sploh še mogoče spremeniti? Televizijska soočenja smo že imeli in težko, da bodo dodatna prispevala k preboju tega ali onega kandidata. Kampanja na terenu je v polnem teku in tudi tu ni več pričakovati kaj posebnega. Imeli smo nekaj negativne kampanje, ki pa se je zdela bolj vihar v kozarcu vode. Morebiti kaj še pride, samo, težko verjeti, da se lahko najde nekaj tako umazanega, da bi strmoglavilo Pahorja. ‘Miške’ in opravljanje raznovrstnih del ter kritike v medijih, mu ne pridejo do živega.

Možno je, da veliko ljudi sploh ne bo šlo na volitve, ker se jim zdi tekma že zdavnaj odločena.

Mimogrede, a ni zanimivo, kako je Pahor izsesal toliko podpore na desnem političnem polu, da je Romani Tomc in Ljudmili Novak ostalo le malo? Če bi vsi, ki podpirajo SDS in NSI, podprli svoji kandidatki, bi Pahorjeva prednost bila dosti manjša, obe pa bi bili bližje drugemu krogu. Morebiti je strop za konservativni tabor res tam nekje pri 35%, vendar pa je to vsekakor dovolj za drugi krog. Če že kdo verjame, da je Pahor manjše zlo in bo tako ali tako zmagal, bi se moral zavedati tudi, da kot volivec SDS-a alI NSi-ja, tudi če bi volil za Tomčevo ali Novakovo, rezultat zaradi tega ne bi bil nič drugačen. Pahor bi spet zmagal. Šarec namreč nima možnosti, tudi če se uvrsti v drugi krog.