SD pred SDS-om. Opoziciji stvari polzijo iz rok

RTV Slo:

Če bi to nedeljo potekale volitve, bi bila zmagovalka stranka SD, ki je bila izbor 17,1 odstotka vprašanih v tokratni anketi Vox populi, ki jo je za Televizijo Slovenija in časopis Dnevnik pripravila agencija Ninamedia.

Na drugo mesto se je uvrstil SDS s 15,1 odstotka podpore, na tretjem mestu pa je z 9,7 odstotka podpore SMC. Kar trem strankam pa so anketiranci namenili enak odstotek podpore. Levica, NSi in DeSUS imajo namreč 5,8-odstotno podporo.

Do zdaj je bila SDS najmočnejša stranka s premalo zavezniki, da bi lahko po volitvah sestavila vlado. Zdaj niti to ni več. Če si pogledamo te odstotke, bi trenutna koalicija lahko vladala naprej. SDS po drugi strani nima veliko dobrih opcij. Upati mora na uspeh stranke Glas za družine in otrok, tudi SLS, da bi skupaj z NSi lahko sestavili zmagovito koalicijo. Po tem scenariju bo seveda treba preseči zamere z NSi, kjer bi z veseljem sodelovali s SDS-om, če le tega ne bi vodil Janez Janša.

Kako pojasniti, da je SD prehitela SDS in da se je padec SMC ustavil? Mogoče z gospodarsko rastjo, ki je solidna in s sabo vleče nižanje brezposelnosti in večji optimizem? Mogoče s tem, da ljudje SDS pač ne jemljejo za zaupanja vredno alternativo? Mogoče s tem, da se je migrantsko begunska kriza izpela in da je večini ta tema že nepomembna?  Mogoče s tem, da so se naveličali katastrofe imenovane zdravstvo in to ne vpliva več na njihovo podporo strankam koalicije? Mogoče s tem, da je prišlo do nekaterih popravkov pri najnižjih plačah v javnem sektorju in dvigu minimalne plače, ter uvedbi minimalne pokojnine v višini 500 evrov, ob določenih pogojih?

Kdo bi pravzaprav vedel.

Jasno je, da se tekma še niti zares začela ni, kaj šele, da bi po tem merjenju javnega mnenja lahko sklepali na rezultat naslednjih volitev. Toda, razmerja so kljub temu zanimiva in kažejo na to, da bo opoziciji težko doseči zmago. Zdi se, kot da je Dejan Židan  v podobni vlogi, kot je bil Borut Pahor leta 2008. Umirjen, spodoben politik, kakršne ima veliko Slovencev rado, na čelu stranke, ki lahko tu in tam igra notranjo opozicijo v vladajoči koaliciji in tako le pridobiva.

Vprašanje zdaj, kaj lahko opozicija stori, po vseh aferah in napakah te vladajoče koalicije in hkrati ob njenih uspehih, da obrne javno mnenje sebi v prid. Agresivna negativnost SDS očitno ne deluje, spodobna sredinskost NSi tudi ne.