Rusi so, tudi Špancem, priročen izgovor

Španski El Pais ruske in venezuelske hekerje obtožuje destabilizacije Španije. To je dobro, saj vedno več ljudem postaja jasno, da gre pri obtožbah na račun Rusije v veliki večini za preusmerjanje pozornosti od notranjih vzrokov sprememb v zahodnem svetu. Od Brexita, izvolitve Donalda Trumpa v ZDA, krepitve populističnih strank po Evropi in do teženj po neodvisnosti v Kataloniji.

Najlažje je obtožiti Ruse.

Pomislite. V Sloveniji večina podpira pravico Kataloncev odločati o svoji usodi. Večina politike, medijev, navadnih ljudi. Mogoče se kdo sprašuje o smotrnosti neodvisnosti, glede na to, da ima Katalonija v okvirjih španske države široko avtonomijo, toda ni ga, ki bi podpiral nasilje španske policije nad mirnimi volivci. Težko bi našli koga, ki bi podpiral aretacije katalonskih politikov.

Kaj to pomeni? Da smo Slovenci ruski agenti, ki potem po družabnih omrežjih širimo sovražno propagando in uničujemo enotnost Španije, vse z namenom, da se okrepi moč Rusije? Ali pa prej, da verjamemo v pravico do samoodločbe, ker je tako nastala tudi naša država? Prej drugo, seveda.

A najlažje je najti zunanjega sovražnika, govoriti o lažnih novicah in tovarnah trolov in namigovati na omejevanje svobode, da bi se ohranilo obstoječe stanje.