Borut Pahor zmagovalec volitev

Borut Pahor je v drugem krogu zmagal, a z manjšo razliko, kot je bilo pričakovati. S tem je potrdil vlogo favorita, hkrati pa so te volitve odprle pot nadaljni politični karieri Marjana Šarca, nekaj kar je verjetno z nastopom na teh volitvah načrtoval. Ni slabo za župana Kamnika, da se je uvrstil v drugi krog in tam nudil pošten boj. Po obilici soočenj je zdaj malo Slovencev, ki ga ne bi poznali, kar mu bo zelo pomagalo, če se bo odločil nastopiti na državnozborskih volitvah.

Borut Pahor je po 99,32% preštetih glasov dobil 52,98%, Marjan Šarec 47,02%. Udeležba je bila 41,64%. Priznam, da nisem pričakoval tako tesnega rezultata. Napovedoval sem 65% proti 35% za Pahorja.

Udeležba je bila spet nizka, a to je za zmagovalca nepomembno in prej slaba tolažba njegovim nasprotnikom. Zmaga je zmaga in Borut Pahor bo še pet let svojo službo opravljal tako, kot do zdaj. In potem, kaj pomeni nizka udeležba? Mar ni bilo dovolj kandidatov v prvem krogu, katerim bi lahko volivci namenili svojo podporo? Ni bilo med njimi nobenega, ki bi jih prepričal? Če jih ni bilo med devetimi, kje bi našli desetega, ki bi na volišča privabil množice? Težko verjetno.

Zmagovalca teh volitev sta dva. Borut Pahor, ker bo še naprej predsednik in Marjan Šarec, ker mu je uspelo postaviti temelje nadaljne politične poti. Poražena je desnica, ki je z razdrobljenostjo zapravila drugi krog in ki se ob izboljševanju razmer v državi, predvsem ob gospodarski rasti, padanju brezposelnosti, višanju plač in brez valov migrantov in beguncev, pred katerimi bi lahko strašili, nahaja v zelo slabem stanju. Težko jim bo na državnozborskih volitvah doseči zmago.

Ob omejenih pristojnostih predsednika republike in neumestnih vprašanjih medijev, ki iz kampanje delajo šov, se moramo vprašati, ali mogoče ne bi bilo bolj smotrno predsednika republike izbrati v Državnem zboru. Na tak način ne bi bilo nobene zmede glede njegovih pristojnosti in nihče mu ne bi mogel očitati stvari, za katere je odgovoren samo predsednik vlade.

Na koncu ne morem mimo zagrenjenosti. Razumem, da plačanci morajo širiti negativne opazke, napadati in žaliti, toda večini Slovencev res ne gre tako slabo, da bi morali sovražiti enega ali drugega kandidata. Gre za spodobna možakarja. Oba bi bila lahko zmagovalca. Še več, v prvem krogu je bilo še nekaj kandidatk, ki jim prav tako ni nič manjkalo. Kljub temu je bilo ogromno pljuvanja in prepričanosti, da gre za drugorazredne kandidate. Vprašam se, kako so potem videti prvorazredni kandidati? Kje jih dobiti, ker jaz ne vidim nobenega. Vem tudi, da če bi nezadovoljneži predlagali svojega človeka, bi le tega zelo hitro večina zopet raztrgala kot nesposobnega klovna.