Ahmada Shamieha niso deportirali

Do deportacije sirskega begunca, ki se v Sloveniji nahaja že 20 mesecev, ni prišlo predvsem zaradi pritiska javnosti in dela politike, zaradi česar se je čutil dolžnega oglasiti celo predsednik vlade.

Vlada bo o usodi Shamieha še odločala.

Večer:

Navsezgodaj zjutraj so se namreč pred azilnim domom zbrali nasprotniki deportacije Shamieha na Hrvaško. Deportacija je bila napovedana za 8.30. A, že pred 7. uro sta pred azilni dom prišla tudi poslanca Miha Kordiš (Levica) in Jan Škoberne (SD), ki sta najprej begunca pospremila na pogovor v azilni dom, nato pa ga od tam odpeljala v državni zbor.

Tja je nato prišel tudi predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan. Pozneje pa se je z beguncem srečal tudi predsednik parlamenta Milan Brglez.

Na dogajanje se je odzval tudi predsednik republike, Borut Pahor:

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v zvezi s primerom prosilca za azil g. Ahmada Shamieha že avgusta in novembra letos naslovil pismi na Direktorat za Upravne zadeve, migracije in naturalizacijo Ministrstva za notranje zadeve in prosil za skrbno preučitev, glede na posebno občutljivost tematike.

Po tem so v zadevi odločila sodišča, nazadnje s pravnomočno sodbo konec oktobra tudi Ustavno sodišče. Predsednik republike poudarja, da je potrebno odločitve sodišč spoštovati.

V kolikor se bodo pristojni odločili drugače, mora biti utemeljitev take odločitve zelo prepričljiva, da ne ustvarja precedenčnega primera.

Nikoli ne bom napadal nikogar, ki pokaže humanost do sočloveka.

Povedati pa je treba naslednje. Mi imamo očitno čisto zanič migracijsko in integracijsko politiko. Jasno, vseh ne moremo spustiti v državo, a določiti moramo, koga da in pod kakšnimi pogoji. Postopki morajo biti hitri in čim bolj človeški. Ljudi, ki so se pripravljeni naučiti našega jezika, skrbeti zase, delati, biti produktivni člani družbe in ki nimajo kakšnih nazadnjaških vrednot, je treba sprejemati bolj, kot tiste, ki nimajo nobenega interesa. Seveda ne moremo dovoliti poplave, ampak tega v tem trenutku tako ali tako ni. Zdaj imamo zelo malo ljudi, ki hočejo ostati v Sloveniji in namesto, da bi jih integrirali, jih puščamo v nekakšnih vicah, kjer čakajo in čakajo. Vse je postavljeno tako, da se jih čez čas rešimo.

Odgovor morata biti ustrezna zakonodaja in hitri postopki, ne akcije posameznih politikov. Kljub temu pa bom današnje dejanje Kordišu in Škobernetu  štel v velik plus. Prav tako vsem, ki so ju podpirali. Jasni Murgel, Dejanu Židanu in drugim.