Je Marjan Šarec naslednji Miro Cerar?

Marjan Šarec je z uspešnim nastopom na predsedniških volitvah pripravil odlične temelje za državnozborske volitve naslednje leto. Še pred nekaj meseci bi vam dejal, da je nastanek nove instant stranke ali izključen, ali zelo težek, a  zdaj kaže, da lahko ravno kamniški župan prevzame to vlogo. S tem bi lahko stopil na Cerarjevo mesto, kar bi bržkone prineslo izbris SMC.

Je že zanimivo, kako se vedno znova pojavi prazen prostor, ki ga potem lahko zasedejo novi obrazi in stranke. Gre za prostor, ki ga je na začetku zavzemala LDS in za katerega so se borili še v Zaresu, Pozitivni Sloveniji in ki ga je pred zadnjimi volitvami z velikim uspehom zavzel SMC. Del tega prostora je uspelo dobiti tudi Pahorjevi SD, v času propadanja LDS, kar mu je tudi prineslo uspeh na volitvah 2008.

Kakšen doseg ima lahko Šarec? Ocenjevati na podlagi drugega kroga predsedniških volitev ne bi bilo najbolj modro. Doseg ni skoraj 50%, saj so v drugem krogu mnogi glasovali proti Pahorju in je Šarec pač bil edina rešitev. Boljši pokazatelj je prvi krog, kjer  je bila konkurenca večja in so imeli volivci SDS in NSi na voljo svoji kandidatki. Trdim, da so le ti v drugem krogu prešli večinoma na stran kamniškega župana. Pahor namreč ni bistveno povečal svoje podpore, kar pomeni, da so ga volili isti ljudje, kot v prvem krogu. Torej, govorimo, da je Šarec v prvem krogu dobil skoraj 25%, kar je vsekakor zelo dober rezultat.

Šarec bo na volitvah v Državni Zbor imel močno konkurenco v SD-ju, ki zadnje mesece krepi svojo podporo. O Židanu se že govori kot o  morebitnem predsedniku vlade v koaliciji pod vodstvom SD. SD se je uspela v Cerarjevi vladi postaviti v vlogo notranje opozicije, zaradi česar lahko pridobiva podporo zaradi izboljševanja gospodarskih in socialnih razmer, po drugi strani pa se izogiba krivdi za zastoj na drugih področjih, recimo v zdravstvu. Državljani svoj srd usmerjajo v Cerarja,  ne v Židana.

Tu je še Levica, ki ji je očitno uspelo dobro prenesti pretrese in lahko igra vlogo resnične socialne demokracije, nekaj kar SD, z usmerjenostjo proti sredini političnega prostora pač ne more. DeSUS ostaja stalnica.

Zaradi tega je težko verjeti, da bi Šarec lahko ponovil bleščeč Cerarjev uspeh s prejšnjih volitev. Lahko pa doseže dober rezultat, izbriše SMC in postane koalicijski partner. Kar tudi ni slabo. Glede na to, da mu je kjub napadom uspelo v drugem krogu predsedniških volitev prepričati številne volive SDS in NSi in da je na nek način nastopil kot antielitistični kandidat, to lahko prinese še dodatno krhanje podpore strank politične desnice. SDS je že tako v zelo slabem položaju, saj ne le, da nima veliko potencialnih zaveznikov, zdaj niti več nima najvišje podpore med političnimi strankami.

Kaj lahko Marjan Šarec ponudi? Pomislimo na Cerarja in SMC, ko si postavljamo to vprašanje. Opozoriti je treba, da stranke, ki nastajajo od danes na jutri in so grajene okoli svojega predsednika, nimajo ne ustreznih kadrov, ne programa. Za vse to je potreben čas. Ko enkrat pridejo na oblast, se morajo šele naučiti, kako delovati in to lahko traja leta. Kadri pogosto niso preverjeni, zaradi česar se lahko zelo hitro vrine kdo, zaradi kogar potem vse po vrsti pošteno boli glava. Zaradi pomanjkanja izkušenj, prihaja kljub dobrim namenom  do številnih napak. Politične stranke, ki so dlje časa na prizorišču, lahko dlje časa pripravljajo ustrezne ljudi, da potem postanejo poslanci ali ministri, če pa ima nekdo le nekaj mesecev časa, je to zelo težko.

Bomo dobili še eno novo politično stranko v slogu LDS-a, Pozitivne Slovenije in SMC? Marjan Šarec je tisti, ki nam bo dal odgovor. Nobeno presenečenje pa ne bo, če se bo podal v boj in dosegel dober rezultat.