Star Trek Discovery – nove dogodivščine v starem vesolju

V nedeljo se je v ZDA, za preostali svet pa v ponedeljek, končala prva polovica nove izvedbe Zvezdnih Stez. Serija se bo nadaljevala januarja, zagotovljena pa je že tudi druga sezona. Gre za prvo in zelo pričakovano serijo po dvanajstih letih, ki pa je že kmalu naletela na močan odpor bolj zagretih oboževalcev vesolja Zvezdnih Stez. Dve največji napaki ustvarjalcev Star Trek Discovery, kakor se po ladji imenuje serija, sta postavitev v čas pred dogajanjem originalne serije s kapitanom Kirkom na čelu in zelo drugačna podoba Klingonov, ki se marsikomu morajo zdeti neprepoznavni.

Zgodba se vrti okoli prve častnice USS Shenzhou pod poveljstvom kapitanke Philippe Georgio, Michael Burnham. Shenzhou se že takoj na začetku vplete v konflikt s Klingoni. Razlika med Klingoni in Federacijo ne bi mogla biti večja. Če posadko USS Shenzhou spoznamo kot naivno pozitivno druščino, ki raziskuje vesolje in pomaga pomoči potrebnim, voditelj majhne skupine Klingonov, T’Kuvma, skuša doseči enotnost 24 hiš klingonskega imperija. Kaj bi bilo bolje za to nalogo, kot vojna z vrednim nasprotnikom.

klingon
T’Kuvma.

Zvezdne Steze so vedno bile prav toliko, kot vizije prihodnosti, preslikave trenutnih političnih razmer. Koga bi lahko prepoznali v Klingonih, ki želijo obdržati svojo individualnost in vpijejo ‘Ostani Klingon’? Morebiti nacionalistična gibanja, alternativno desnico na zahodu, ki dviga svojo glavo, da bi preprečila kar meni, da je uničevanje identitete belcev v poplavi migrantov in beguncev? Se mar Federacija ne zdi podobna globalistom na tem planetu, ki počasi zavzemajo vsak prost kotiček planeta in  počasi meljejo stare kulture v neko novo mešanico?

To povedano, je treba priznati, da je ta serija mnogo bolj temačna, kot so bile prejšnje, Optimizem traja ravno nekaj prvega dela. Potem pride vojna. Še najbolj bi jo lahko primerjali z Battlestar Galactico. To niti ni najbolj presenetljivo. V ZDA, od koder prihajajo ustvarjalci, je optimizem ob vojnah, terorizmu, okoljskih, političnih in socialnih problemih, splahnel. Tehnologija ni več magična rešitev, ampak se vedno bolj pogosto zdi kot grožnja. Še bolj se zdi nerealno verjeti, v času krepitve verskih fundamentalizmov, da se bo v prihodnosti spremenila narava človeštva.

Zgodbo peljati okoli prve častnice in ne okoli kapitana, je vsekakor revolucionarna sprememba za serijo. Michael Burnham je človek, ki pa jo je po klingonskem napadu pod okrilje vzel Sarek, Spockov oče. Zavoljo tega se obnaša kot Vulkanec in mora najti način sobivanja z ljudmi. V utrinkih preteklega dogajanja lahko vidimo njen prihod na Shenzhou in tudi njeno vzvišenost nad tehnološko manj razvitim partnerji. Ta vzvišenost in prepričanost v svoj prav, potem, ko po nesreči ubije klingonskega vojščaka, pripelje celo do upora proti kapitanki, s čimer želi zaman preprečiti vojno. T’Kuvma dobi svojo vojno, a najde tudi smrt. Prav tako umre Philippa Georgio, Shenzhou je v bitki fatalno poškodovana, Michael pa izgubi vse. Zaradi upora jo obsodijo na dosmrtni zapor.

michael

Michael Burnham zaradi upora strmoglavi od potencialne kapitanke do izobčenke

Tukaj, po dveh delih, se serija šele zares začne. Spoznamo USS Discovery s kapitanom Lorco na čelu. Z  zlomljeno Michael in z Lorco, ki se na trenutke zdi kot pes vojne, pripravljen za zmago narediti in žrtvovati vse. Lorca namreč okoli sebe zbira vse, kar bi mu pomagalo pri njegovi misiji in prav zaradi tega s hladnega potegne Michael, ki je odličen znanstveni oficir.

Discovery je namreč prav posebna ladja, saj preizkuša nov način pogona, ki se ji omogoča v trenutku pojaviti kjerkoli, s čimer lahko povsem preseneti nasprotnika.

Gre za pogon, za katerega noben navdušenec nad serijo do zdaj še nikoli ni slišal, kar je samo še okrepilo kritike. Ustvarjalci bi mnogo bolje naredili, če bi serijo prestavili dlje v prihodnost, ne pa nekako deset let pred dogodki v originalni seriji. Tehnologija, kot je bila prikazana tam, se že nam zdi strahovito nazadnjaška, tako da je jasno, da Discovery izgleda mnogo bolj napredno, kot Kirkov Enterprise. Tudi Klingone bi lahko v prihodnosti nadomestila nova vrsta, s čimer ne bi bili nič na slabšem, navdušenci pa se ne bi toliko jezili. Prihodnost je tudi neodkrita dežela, zaradi česar je več možnosti za razvoj novih zgodb in manj vpetosti v že obstoječe. To povedano, Star Trek Discovery sploh ni slaba, vendar pa so si ustvarjalci z umestitvijo sami ustvarili težave, ki jih niso potrebovali.

Vojna iz ljudi vleče najslabše in Discovery je predvsem zgodba o vojni med Federacijo in Klingoni. Je tudi zgodba o pošastih. Eno takšno spoznamo že v zgodnjih delih, ob uničenju sestrske ladje, ki je prav tako testirala nov pogon. Michael je zadolžena, da razišče smrtonosno bitje, ki ga je Lorca kljub nevarnosti dal pripeljati na svojo ladjo, ker  v njem vidi priložnost za nove vojaške tehnologije. Ampak, v resnici sploh ne gre za pošast, ampak za  v  tuj svet vrženo bitje, ki se počuti ogroženo. Nekaj, kar Michael uspe ugotoviti, hkrati pa ji s tem uspe najti tudi rešitev za nov pogon.

Kdo je v resnici pošast? Bitje v tujem svetu, ki se brani in ubija? Ali brezobzirni kapitan, ki v njem vidi le sredstvo za dosego svojega cilja. Lorca je vsekakor kompleksna osebnost, sposobna manipulacije in z veliko strahu pred izgubo svojega statusa. Sredstvo za dosego svojega cilja ne vidi le v nevarnem tujem bitju, ampak tudi v svoji posadki. To je razlog, da je na ladjo pripeljal Michael. Gre za človeka, ki je še kako koristen v vojni, toda vprašati se moramo, ali gre za nekoga, ki bi ga želeli videti na poveljniškem mestu v mirnem času. V trenutku je sposoben ignorirati ukaze predpostavljenih, da izvede svoj načrt.

lorca
Lorca je pripravljen narediti vse, da bi zmagal vojno, a hkrati tudi, da bi obdržal poveljstvo nad USS Discovery

Kljub številnim kritikam navdušencev nad Zvezdnimi Stezami, sem sam s serijo zadovoljen. Verjetno je poglavitni razlog v tem, da pač nikoli nisem vseh epizod in filmov poznal na pamet, se nikoli nisem skušal naučiti celotne zgodovine, da torej nisem vsega skupaj jemal tako resno, kot oni. Navsezadnje gre za izmišljene zgodbe. Igralska zasedba se mi zdi posrečena in prav tako raziskovanje njihovih notranjih vzgibov. Efekti so dobri, postavitev zgodbe v vojno tudi ni slaba. Mračnost me nikoli ni motila. Malo me motijo Klingoni, ker sem pač vajen drugačnih. Pogrešam tudi epizode, ki bi lahko stale same zase. Kakor je zdaj, pač moraš gledati vse po vrsti, ker se zgodba nadaljuje, ker je celotna sezona ena sama zgodba. V prejšnjih izvedbah je bilo kar nekaj odličnih epizod, ki si jih lahko gledal same zase, ne da bi pri tem moral vedeti, kaj se je zgodilo prejšnjič. Na tak način so ustvarjalci lahko še dodatno raziskovali posamezne člane posadke. Vsak je slej ko prej prišel na vrsto.

One thought on “Star Trek Discovery – nove dogodivščine v starem vesolju

Komentarji so zaprti.