Bo na Bližnjem Vzhodu prišlo do neposredne vojne med Saudsko Arabijo in Iranom?

Dvomim.

Saudska Arabija je z vojno v Jemnu dokazala vso svojo nesposobnost. Kaj so vahabitskemu režimu pomagale vse milijarde za najsodobnejšo ameriško orožje, kaj so jim pomagali kupljeni zavezniki in celo ameriška podpora njihovim oboroženim silam? Vojna v Jemnu je zanje polom.

Kako bi se lahko potem Saudska Arabija v odprtem boju pomerila z Iranom, ki mu je z dokaj majhnim vložkom uspelo v Siriji ob boku Rusije premagati upornike in ki ima ogromen vpliv na oblasti v Bagdadu. Ne pozabimo, da je Iran pomagal vzpostaviti šiitsko libanonsko gibanje Hezbolah, ki je svojo učinkovitost dokazalo v vojni z Izraelom leta 2006 in v posredovanju v vojni v Siriji.

Iran je morebiti res revnejša država s slabšim orožjem, a po drugi strani ima večje prebivalstvo in bolje pripravljene oborožene sile. Ne potrebuje plačancev, ker ima na voljo dovolj prostovoljcev. Zaradi tega Saudska Arabija sama ne bo napadla Irana.

Širijo se govorice o saudskem hujskanju Izraelcev, naj oni nekaj naredijo v Libanonu, kjer je iranski vpliv zaradi Hezbolaha velik. Izrael seveda izvaja omejene napade na pripadnike tega gibanja znotraj Sirije in kaže nezadovoljstvo nad iransko prisotnostjo, a v resnici nima dovolj moči, da bi lahko le te izgnal. Morebiti bi lahko to storili v Libanonu, kjer je nasprotnikov manj, vendar pa je težko verjeti, da bi vojna ostala omejena.

Ni pričakovati, da bi Rusija obrnila hrbet Iranu, saj brez njihove pomoči niti z večjimi letalskimi silami ne bi mogli zagotoviti Asadovega preživetja v Siriji. Rusija je tudi skupaj z Iranom in Turčijo že začela oblikovati novo realnost na terenu.

Saudska Arabija bi lahko Iranu zadala udarec le, če bi dobila ameriško podporo. Se pravi, podporo v vojakih. ZDA imajo dovolj moči, da zavzamejo Libanon in iz Sirije izženejo Irance in Ruse, vendar pa to lahko vodi do večje vojne s potencialno katastrofalnimi posledicami. Ne le Rusi, tudi Iranci imajo sposobnost povračilnih udarov. Zaradi tega je malo verjetno, da bodo ZDA, sploh pod Trumpom, naredile kaj radikalnega.

Kaj ostane? Posredne vojne, kakor do zdaj. Saudska Arabija lahko skupaj z zavezniki podpira upornike v Siriji, skuša destabilizirati Libanon, še naprej pod nadzor dobiti ves Jemen in tako dalje. Izrael lahko izvaja omejene napade v Siriji. ZDA lahko ohranjajo svojo prisotnost v Siriji in oborožujejo Kurde in imajo tako vzvod, s katerim lahko vplivajo na države v regiji. To pomeni, da se nestabilnost ne bo končala, da pa tudi ne bo prerasla v veliko vojno.

Menim, da v tem trenutku obe veliki zunanji sili, ZDA in Rusija, nimata interesa zaostrovati. Rusija še posebej skuša čim bolj umiriti razmere, pripeljati čim več udeležencev za pogajalsko mizo. Zaradi  krepitve odnosov s Turčijo, pri tem pozabljajo na Kurde, vendar pa niso do njih sovražno nastrojeni in jim bodo skušali zagotoviti vsaj nekaj avtonomije, če bodo že vztrajali na celovitosti Sirije in Iraka.

One thought on “Bo na Bližnjem Vzhodu prišlo do neposredne vojne med Saudsko Arabijo in Iranom?

Komentarji so zaprti.