Sirske vladne sile pred veliko ofenzivo v vzhodni Ghouti

Elitne enote sirske vojske, imenovane Tigri, so prispele iz province Idlib v vzhodni del Damaska, kjer se pripravlja velika ofenziva proti upornikom.  V že več let obkoljeni uporniški enklavi živi okoli 400000 ljudi.

Ko se bo napad začel, lahko pričakujemo veliko zgražanja v zahodnih medijih, podobno kot je bilo to v primeru zavzemanja uporniškega vzhodnega dela Alepa. Možen je celo kakšen zaigran napad  s kemičnim orožjem, da bi zahodne sile prisilili v napade na sirsko vojsko.

vzhodnaghouta
Območje pod nadzorom upornikov v začetku tega leta

Napad na uporniško ozemlje na vzhodu Damaska nam potrjuje, da vsaj za zdaj ne bo večjega spopada s strani Američanov podprtimi, pretežno kurdskimi silami, ki so zavzele velik del vzhodne Sirije. Prioriteta centralnih sil v Siriji so uporniška ozemlja znotraj njihovega ozemlja in provinca Idlib. Šele potem bo možno večje sile preusmeriti na vzhod, sicer pa bodo Kurdi veliko svojih sil tako ali tako izgubili v bojih s  Turki. V zapleteni igri imenovani sirska državljanjska vojna, sirske oblasti puščajo Kurdom prehod v Afrin, da se tam borijo s Turki.

Zato tudi ameriški napad na sirske borce v bližini Deir ez Zorja, ne bo imel posledic, četudi je iz tega nastala velika propagandna zgodba. Verjetno je bilo v napadu ubitih nekaj deset sirskih borcev in morebiti tudi 13 ruskih pogodbenikov, ki so tam delovali mimo vednosti ruskih oboroženih sil v Siriji, a Američani so to napihnili v sto ubitih, nekateri, celo v ruskih medijih, pa celo na nekaj sto mrtvih Rusov.

Ofenziva na uporniška območja na vzhodu Damaska bo za vladne sile brez dvoma težka naloga, pričakujemo pa lahko tudi ogromno civilnih žrtev.

2 thoughts on “Sirske vladne sile pred veliko ofenzivo v vzhodni Ghouti

Komentarji so zaprti.