Levica bi vprašala ljudi, ali 1,2 milijarde eurov nameniti za vojsko

Predlagajo referendum:

V Levici nasprotujemo načrtu vlade, da za orožje in dve novi bataljonski bojni skupini, ki jih hoče Nato, porabi 1,2 milijarde EUR. Zahtevamo, da se ta sredstva preusmerijo v znanost in razvoj. Slovenija ni vojaško ogrožena, novo orožje pa ne bi povečalo obrambne sposobnosti SV, ampak predvsem uporabnost SV za Nato. SV za novi enoti nima kadra. Norost lahko ustavijo le državljani, zato zahtevamo razpis posvetovalnega referenduma!

Problem Slovenije je, da nihče z močjo karkoli spremeniti, pravzaprav ne ve, kaj z vojsko. Da, na načelni ravni že vedo, da je Slovenija del večjega zavezništva in da morajo zagotavljati določene sile, ki so kompatibilne z zavezniki in tako uporabne kot kolešček v večjem vojaškem stroju.  Vedo, da morajo imeti na voljo dovolj vojakov, ki jih lahko pošiljajo na razne misije in da ti vojaki morajo biti vsaj za silo moderno opremljeni in primerno izurjeni. Dlje od tega njihov razmislek že ne gre več.

Zaradi tega je vojska nekaj postranskega, kar pač mora biti. Z vojsko se nihče v resnici ne ukvarja preveč. Včasih se vprašam, če nekateri ne bi najraje videli, da bi jo ukinili, a bi še vedno ostali del NATO pakta, ker pač mislijo, da jih bo ta zaščitil. Posledica tega je potem slabo plačan in motiviran vojak in vojska, ki bi v primeru napada kakšne sosede verjetno v nekaj dneh povsem razpadla.  Ta vojska je resnično dobra samo kot del večjega stroja, kot skupek enot, ki jih lahko večje sile od nas uporabijo kot dopolnilo tu ali tam.

Z razmišljanjem, ki poganja Levico, se v tem primeru ne strinjam. Živimo v grozodejstev polnem svetu, kjer samo naivni verjamejo, da bo mir trajal večno in da nam ni treba skrbeti za varnost, saj smo vendar v modernem in razvitem svetu, kjer se lahko racionalni ljudje med seboj vse miroljubno zmenijo. Sirci potem niso takšni? Ali Ukrajinci in Rusi? Prej spoznaš, da med Evropejcem in Sircem ni nobene bistvene razlike in da lahko tudi v naši soseski hitro izbruhne krvava vojna, bolje.

Slovenska vojska ni zgrajena tako, da bi lahko vsaj kratek čas branila slovensko ozemlje, ali nekaj ključnih točk, pred zunanjim sovražnikom. To je, menim, napaka. Kdo pa namreč ve, da bo NATO pakt obstajal čez nekaj deset let ali celo manj in ne bomo spet živeli v Evropi sovražnikov, ki bodo prežali drug na drugega, še kako pripravljeni uporabiti silo, da dosežejo svoje? Sploh pripadniki Levice bi morali vedeti, da lahko v sicer skoraj nemogočem primeru, da prevzamejo oblast v državi, računajo na vse vrste vojne proti njim, kakor se zdaj to dogaja Venezueli. Tudi vojaško posredovanje ni izključeno.  To se sicer lahko zgodi tudi, če oblast prevzame kakšna druga, nezaželena politična ideologija.

Jasno je, da država kot je Slovenija, ne more nikoli zgraditi tako velikih oboroženih sil, da bi lahko v totalnem spopadu premagala recimo Italijo ali Nemčijo. Toda, razmišljati je treba v drugo smer. Če lahko država zagotovi sile, ki bodo nasprotniku izterjale določeno ceno v življenjih in opremi, bo ta premislil, ali se mu splača za obvladovanje tako majhne države izbrati nasilno pot. Morebiti je še najboljši primer tega Hezbolah v Libanonu, ki je mogočnemu Izraelu dal vedeti, koliko je ura. Seveda Izraelci lahko, če res hočejo, zavzamejo Libanon, toda, za kakšno ceno?

Vojska je najbolj koristna, če vojno prepreči.

Z Levico se strinjam, da je treba zapustiti NATO pakt. Obstaja namreč resna nevarnost, da bo prišlo do spopada med ZDA in Rusijo. Mar res hočemo sodelovati v tem? Takšna vojna namreč ne bo enostranska, kajti zavedati se moramo, da lahko zdaj ruske oborožene sile z veliko natančnostjo zadevajo  nekaj tisoč kilometrov oddaljene cilje. Saj veste, filmsko, skozi okno vladne palače. Nam je tega treba? Je v našem interesu biti del imperialnega stroja, ki bo delal red daleč od naših meja?

Lepo se sliši, če ljudem ponudiš, da denar namesto za vojsko namenijo za kaj drugega. A to je naivno in dolgoročno nevarno. Šibkost je povabilo za zlonamerneže vseh vrst. Zdaj se morda še zdi, da je svet okoli nas miren in nam ni treba za nič skrbeti, a to se lahko zelo hitro spremeni.  To je razlog, da moramo za obrambo namenjati ustrezno visoka sredstva. Naši vojaki morajo biti dobro plačani, s kariernimi možnostmi, da ne bodo po kakšnih desetih letih prepuščeni samim sebi. Morajo biti primerno izurjeni in oboroženi in morajo biti spoštovani, da bodo vedeli, da v primeru vojne svojih glav ne bodo nosili zastonj.

Tu je še vprašanje obveznega služenja vojaškega roka. Zadnji sem, ki bi želel mladim fantom in dekletom prati možgane, ali jih celo vzgajati, da bodo bolj disciplinirani, poslušni in s tem uporabni političnim elitam. Toda, nič slabega ne bi bilo, če bi znala večina prebivalstva uporabljati orožje in bi s tem bila sposobna v najhujšem primeru braniti svoja življenja. Orožje se da vedno dobiti, v prihodnosti bo lahko pehotno orožje tako ali tako mogoče doma natisniti s 3D tiskalniki, toda znanja uporabe orožja ni mogoče pridobiti čez noč.

One thought on “Levica bi vprašala ljudi, ali 1,2 milijarde eurov nameniti za vojsko

Komentarji so zaprti.