Združena desnica za več uspeha na državnozborskih volitvah

Na politični desnici je gneča, ki manjša možnost političnih strank, da dosežejo boljši rezultat. SDS ostaja nesporni velikan, medtem ko NSi za zdaj še nič ne kaže, da bi kaj pridobila z zamenjavo vodstva. A počakajmo še malo, če bo Mateju Toninu uspelo izboljšati rezultat svoje predhodnice.

Za majhne medtem samo drobiž.

Ankete javnega mnenja kažejo, da Glas za otroke in družine, Nova ljudska  stranka, SLS, Lista novinarja Bojana Požarja, ki tudi posega na to področje in tudi SNS, vsaka zase ne presegajo nekaj odstotkov. Včasih bolje kaže eni, včasih drugi, toda pravega preboja ne naredi nobena. Sicer je tudi zanje še veliko časa, da na svojo stran pridobijo dovolj državljanov, a nevarnost je vseeno velika, da si vse te stranke med seboj odžrejo toliko podpore, da na koncu nobeni ne uspe preboj v Državni Zbor, vse skupaj ob negativnem vplivu na podporo SDS in NSi.  To bi vsekakor bil polom.

Zaradi tega je nastanek koalicije Združena desnica, med Alešem Primcem in Francem Kanglerjem, torej strank Glas za otroke in družine in Nove ljudske stranke, razumljiv. Skupaj imajo večje možnosti.

Primc in Kangler nameravata  koalicijo voditi enakopravno in se izmenično udeleževati soočenj, v štirinajstih točkah pa med drugim obljubljata po 3000 evrov ob rojstvu vsakega otroka in 4000 za vsakega naslednjega, 400 evrov višjo povprečno neto plačo letno, uredili bi pravno državo in izkoreninili korupcijo. Vrednost njihovih predlogov je sicer 650 milijonov evrov letno.

Priznam, da sem pričakoval, da bo Aleš Primc do zdaj imel že več podpore. Navsezadnje je uspel v referendumskih vojnah, nagovarja pa zelo konservativne volivce, ki jih v tej državi tudi je nekaj. Toda, predsedniške volitve, kjer so nespametno kandidirali Alenko Likovič so pokazale doseg njegove stranke. Nič več ne kaže, da bi lahko postal pomemben igralec na političnem parketu, kar dokazuje tudi povezovanje. Če bi bil dovolj močan, tega ne bi počel. Po drugi strani se za Franca Kanglerja zdi, da je še v slabšem položaju.

Bo Združeni desnici uspel preboj v Državni zbor? Težko. Razdrobljenost še vedno ostaja, na koncu koncev pa se moramo vprašati, zakaj bi kdo volil kakšno takšno majhno stranko, če ima na voljo že SDS in NSi, ki lahko sami pokrijeta zahteve po bolj konservativni politiki.

 

2 thoughts on “Združena desnica za več uspeha na državnozborskih volitvah

Komentarji so zaprti.