SMC na današnjem kongresu v Mariboru za predsednika stranke ponovno izvolila Mira Cerarja

Neizogibno je, da SMC na volitvah v juniju ne bo prišla niti blizu 36 poslancem, ki jih je osvojila na prejšnjih. Srečni bodo lahko, če jih bodo dobili 10. V nekaj mesecih lahko z odlično kampanjo še kaj pridobijo, toda ankete jim za zdaj kažejo vstop v Državni Zbor in nič kaj več.

Danes je v Mariboru potekal kongres Stranke modernega centra, na katerem so kot edinega kandidata za predsednika stranke izvolili Mira Cerarja. Kako bi moglo biti drugače v stranki enega novega obraza, ki se je v začetku celo imenovala po njem. Če ne bi bilo Cerarja, ki je v nekem trenutku nastopil kot rešitelj in brez pravega programa in z nepreverjenimi kadri dosegel fenomenalen rezultat, tudi 218 delegatov, ki so glasovali zanj, ne bi bilo v stranki. Stranke sploh ne bi bilo.

Cerar je v govoru napovedal zmago na volitvah, a to so le sanje. Kljub gospodarski rasti, nizki brezposelnosti, vedno bolj uravnoteženemu proračunu, uspešnemu izvozu, je podpora SMC-ju  in tudi njenemu voditelju ves čas padala. S prihodom Marjana Šarca je postalo izključeno vsakršno presenečenje. Ljudem je pač bil dan nov rešitelj, h kateremu se bodo lahko zatekli in ni dvoma, da bo ta rešitelj nagovarjal prav tisti del volilnega telesa, ki ga je pred leti tako uspešno Cerar. Za dva pa tukaj ni prostora.

V SMC-ju so lahko še srečni, da jim ankete javnega mnenja zadnje čase kažejo stabilno podporo in jim vsi volivci niso pobegnili.

mc

Kaj je tako prizemljilo SMC? Na politični parket so vstopili z obljubo o bolj čisti politiki, a so se kmalu izkazali za enake vsem drugim. Nepreverjeni kadri so nevarnost za vsako stranko, Cerarju jo je zagodla Klavdija Markež, ki je postala ministrica z najkrajšim mandatom. Z mesta ministrice za šolstvo je morala odstopiti, ker je prepisala del magisterske naloge. Potem so bili dodatki za pripravljenosti, zaradi katerih je izgubil finančnega ministra Dušana Mramorja. Najhuje je bilo z zdravstvom, ki ga ministrica Milojka Kolar Celarc ni znala reformirati. Potem sta tu še počasen napredek sodstva in nesposobnost celo v časih gospodarske rasti in padanja nezaposlenosti zmanjšati in narediti bolj učinkovit javni sektor. Proti koncu je prišlo popuščanje zdravnikom, ki je sprožilo stavkovni val in pa seveda, spopadi znotraj koalicije, ko se zdi, da vsi že komaj čakajo volitev. DeSUS in SD sta se uspela pretkano postaviti v vlogo opozicije, čeprav sta še vedno koalicijski partnerici. Na ta način sta si uspeli prilastiti uspehe in se ograditi od neuspehov. Tudi zaradi tega je SMC zdaj v takšnem slabem stanju.

Vladavina Mira Cerarja ni bila tako slaba, kot jo prikazujejo nekateri kritiki, vidijo pa se dobro omejitve instant strank, ki potrebujejo kar nekaj časa, da se sploh naučijo vladati. Cerar nam je prinesel stabilnost, kar je dobro. Dosegli smo predkrizno raven razvoja in smo lahko optimistični, toda hkrati je prišlo do zastoja na številnih področjih. Predvsem pri zdravstvu jih je zelo malo, ki bi SMC-ju še zaupali, da lahko karkoli popravijo. Ker obstaja velika možnost, da bo po volitvah SMC sodelovala v levo sredinski koaliciji, bi jim priporočal, naj se zdravstva na veliko ognejo.

‘Na državnozborske volitve vas želim popeljati optimistične, polne energije, oborožene z našim programom in vero v to, da smo naredili veliko dobrega,’ je v začetku svojega govora na današnjem kongresu povedal Cerar. Optimistični bodo bolj težko.