Širjenje kitajske mehke moči tudi v Mariboru

Večina resnih držav skuša tako ali drugače z mehko močjo ustvariti boljše odnose z drugimi državami in potem uživati v sadovih, bodisi da gre za turizem, gospodarstvo ali diplomacijo. Kitajska ni nič drugačna.

Tudi v Mariboru, kot poroča RTS 24 (uganite čigav kapital je pomagal zagnati to televizijo), deluje Konfucijeva učilnica, podenota Konfucijevega inštituta na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Zanimivo, da mora avtor prispevka na spletni strani zapisati naslednje besede:

V zadnjih nekaj letih, odkar po svetu na mnogih univerzah delujejo tovrstni inštituti, pa je bilo veliko govora tudi o tem, da naj bi ustanavljanje tovrstnih inštitutov, ki jih tako rekoč neposredno financira kitajska vlada, oznanjajo postopno infiltracijo kitajske »mehke« politične moči tako v akademsko kakor tudi v politično-ekonomsko sfero posameznih držav. Takšne polemike seveda izhajajo iz posameznih konkretnih situacij ali dogodkov, znotraj katerih so kritiki omenjene organizacije zaznali prisotnost elementov kitajskega političnega vpliva.

Predvsem je moteče, kako malo je kritike na račun širjenja vpliva drugih, zahodnih držav. V čem je za Slovenijo razlika, če se v Sloveniji promovira spoznavanje kitajske kulture, ali če se kinematografe polni z ameriškimi filmi? V obeh primerih se ne širi samo kultura, ampak imata obe državi svoje koristi. Ljudje so bolj pripravljeni zaupati nekomu, ki jim je bližje, to se pa ne more zgoditi, če so prebivalci ene države povsem nepoznani, le tujci s čudno kulturo in navadami. Po drugi strani lahko priljubljena pevka, igralec ali pisatelj naredijo čudeže. Ljudje se kar naenkrat ne le začenjajo zanimati o teh ljudeh in o državi iz katere prihajajo, pomembno je tudi, da takšne države dobijo globino. Niso le brezoblične mase, dojete kot bodisi dobre ali sovražne, ampak bolj raznolike. S tem se odpirajo mnoga vrata, malo manj verjetno pa postane tudi, da bodo ljudje postali žrtve propagande, ki jih bo prepričala, da morajo sovražiti neko državo in se mogoče proti njej celo boriti v vojni.

Kot se vsaka resna država trudi v tujini ustvariti pozitiven vtis, se  vsaka resna država mora zavedati, da to počnejo tudi drugi.  Kitajci, Rusi, Američani, Britanci in tako naprej. Pri tem je naivno kritično sprejemati vpliv le nekaterih držav, pri drugih pa molčati, kot bi bilo to povsem nepomembno. S tem se namreč postavljamo v položaj kolonije, ki bo brez pomisleka izpolnjevala tuje interese.