Stanje v svetu primerljivo s tistim pred prvo svetovno vojno, meni švedski novinar

Novinar švedskega časopisa Expressen je odnose med Rusijo in ZDA primerjal z dogajanjem pred prvo svetovno vojno, poroča Ria Novosti.

‘Zdaj nam pogosto pravijo, da se je vrnila hladna vojna. Kot da bi bilo to tako slabo. V resnici je stanje v svetu  bolj nevarno, ‘ je zapisal Mats Larsson. Čas spopada ideologij je minil s padcem berlinskega zidu. ‘To, kar se dogaja zdaj, nas spominja ne na leto 1960, ampak 1910,’ je zapisal.

Po mnenju avtorja smo se vrnili v čase, ko so države delovale na podlagi nacionalnih interesov in so pri tem zaradi geopolitičnih vzrokov tvegale konflikt. Moderno Rusijo je označil kot državo, ki čuti fantomsko bolečino zaradi razpada Sovjetske Zveze in ki ne igra po pravilih zahoda, ampak je zainteresirana za njegovo slabitev. Razmere so bolj nevarne, kot za časa hladne vojne, ker so takrat veljala določena pravila in bile potegnjene črte, preko katerih se ni prestopalo.

Podobno kot v odnosu med zahodom in Rusijo, je tudi v odnosu med ZDA in Kitajsko.

Larsson meni, da bi se morali poučiti o dogodkih, ki so pripeljali do prve svetovne vojne. To bi bilo koristno, da ne bi še enkrat ponovili te napake.

O tem, da živimo v svetu podobnemu tistemu v drugi polovici devetnajstega stoletja, sem v preteklosti že pisal. Ne več dve velesili, ki se borita za prevlado, kot je bilo to v času hladne vojne, ampak nekaj velikih sil, ki tvorijo zavezništva in se spopadajo. Enopolarnega sveta, ki je nastal po propadu Sovjetske Zveze, ni več. ZDA se je pridružila Rusija, Kitajska je gospodarska velesila, Indija hitro raste. Potem so tu še srednje sile, ki imajo tudi svojo težo. Francija, Velika Britanija, Turčija, Pakistan in tako dalje. Kot vidimo v primeru Turčije, lahko države počasi prehajajo iz enega v drugo zavezništvo, vodijo bolj ali manj neodvisno zunanjo politiko.

Da so razmere bolj nevarne, kot v času hladne vojne, se z Larssonom strinjam. To je posledica zadnjega četrt stoletja, ko so se Američani in njihovi zavezniki prepričali, da so nepremagljivi. Zaradi tega ne poznajo meja, niti dovolj strahu, kar jih vodi v nepremišljene poteze, ki zaostrujejo odnose v svetu. Obstaja nevarnost, da bo prej ali slej zaradi tega prišlo do večje vojne.

*Delno povzeto in prevedeno iz Ria Novosti