Socialni demokrati s programom Samozavestna Slovenija na državnozborske volitve

Člani programske konference SD so danes potrdili program z naslovom Samozavestna Slovenija 2018-2026. Kot je v nagovoru povedal predsednik stranke, Dejan Židan, ‘program temelji na desetih strateških ciljih, 110 področnih ciljih in več kot 500 ukrepih. S programom želijo in nudijo pot Sloveniji za preboj med 10 najboljših držav v Evropi,’ poroča STA.

‘Socialni demokrati razumemo, da če naredimo napako, jo tudi priznamo. Ne bežimo. Se opravičimo in ne iščemo drugih krivcev od Karantanije dalje. Ne zvalimo je na koalicijske partnerje, ali posamezne družbene skupine. Priznamo napako in jo popravimo,’ je povedal Židan.

V osmih letih nameravajo Socialni demokrati svoj program uresničiti in državo uvrstiti med deset najuspešnejših držav, pri čemer so za  vzor  skandinavske držav. Definirali so tri prioritete. Te so boj za družbeno enakost, odporno gospodarstvo in  varnost kot predpogoj blaginje.  Kot je povedal Židan, je neenakost družbeno zlo, ki vodi v konflikte. Ta neenakost po njegovih besedah prihaja v različnih oblikah, od dohodkovne, do neenakosti pred zakonom in dostopa do zdravstva. Zato bo med prioritetnimi nalogami stranke tudi sanacija zdravstva, pri čemer je treba povečati delež BDP namenjen za zdravstvo s trenutnih 8,6%.

Socialni demokrati si bodo prizadevali za davčno prestrukturiranje, s čimer bi naj pripomogli k novi izgradnji srednjega razreda. Po Židanovem mnenju je nesprejemljivo, da so z obdavčitvami najbolj obremenjeni ljudje, obdavčitev dobičkov podjetij v Sloveniji pa je pod povprečjem EU. Ob tem je poudaril razliko med liberalci in socialisti. Slednji se zavedajo, da ‘manj pobranega davka pomeni manj zdravstva, manj šolstva.’

‘Javna država je koristna,’ je dodal. Slovenija je po njegovih besedah manj obdavčena kot primerljive države in ni res, da bi bila manj konkurenčna, vendar pa so davki nepravilno razporejeni. Najlažje bi bilo poseči v dohodninsko lestvico in zmanjšati razliko med neto in bruto plačo.

Program Samozavestna Slovenija je plod enoletnega dela Patrika Vlačiča z ekipo. 384 je bilo sodelujočih v spletni analizi, 35 lokalnih posvetov, 14 strokovnih razprav, 3 tematski posveti in stotine sodelujočih z idejami in predlogi.

Stranka bo kandidatno listo za državnozborske volitve potrdila na volilni konvenciji 24. aprila.

SD je resna stranka, kar kažejo ne le kadrovska moč, izgrajena strankarska infrastruktura, ampak tudi dodelan program. So tudi, kar priča njihovo ime, socialni demokrati, ki verjamejo v pozitivno vlogo države in sposobnost le te, delovati v dobro državljanov.  Iz tega izhaja, da so pobrani davki nujni za ustrezno delovanje številnih sistemov, od sodstva, zdravstva, do šolstva in tudi za ustrezno infrastrukturo. Poudarjanje enakosti je za socialne demokrate razumljivo, toda pri tem je treba v Sloveniji le to le ohranjati, saj že zdaj spada med najbolj enake družbe na planetu. Na to moramo biti ponosni. Razlike seveda so, vendar morajo v Sloveniji na prvem mestu biti prizadevanja za dvig najnižjih plač, pokojnin in socialnih pomoči, da se s tem iz revščine dvigne čim več ljudi.

Socialnim demokratom na volitvah dobro kaže, a to, ali bo Dejan Židan naslednji predsednik vlade, je še v zraku. Marjanu Šarcu, ki svojega programa še ni predstavil, ankete javnega mnenja napovedujejo boljši rezultat, s tem pa je on v vlogi tistega, ki bo sestavljal naslednji vladajočo koalicijo. To SD postavlja v položaj, ko mora na eni strani prehiteti Šarca, na drugi strani pa ne preveč izgubljati naproti Levici, ki zagovarja bolj radikalna socialistična stališča.