Slovenija Palestine še ne bo priznala: komu bo spodletelo prizadevanje na volitvah koristilo in komu škodovalo?

V Državnem Zboru ni zadostne politične volje za priznanje Palestine.

Večina Slovencev sicer priznanje  podpira, toda, vprašati se moramo, kako pomembno se jim to vprašanje zdi. Levica, ki je bila v prvih vrstah boja za priznanje, a ji je na koncu spodletelo, nagovarja volilno telo, ki ji bo hvaležno za prizadevanje. SMC, po drugi strani, je skoraj zagotovo tisto volilno telo, ki bi ga nagovarjala s podporo priznanju, izgubila že s podporo ograji na meji s Hrvaško.  Podporniki NSi in SDS bodo po drugi strani nagradili nasprotovanje njihovih poslancev priznanju.

Na kratko, težko, da bo to vprašanje imelo večji vpliv na volitvah.

Sam sem pred časom spremenil svoje mnenje o priznanju Palestine. Menim, da v tem trenutku to ni smiselno.  Kot sem zapisal na mojem blogu na Drugem svetu:

Sam načeloma podpiram priznanje Palestine kot neodvisne države, z vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico, medtem ko mi je že jasno, da bo zahodni Jeruzalem prestolnica Izraela. Toda, če se postavim v čevlje slovenske vlade, moram priznati, da priznanja ta hip ne bi sprejel. Glavni razlog je v tem, da če se vprašam, kaj bi to dobrega prineslo, pridem do odgovora, da nobenemu nič. Zakaj potem sprejeti odločitev, zaradi katere se potem lahko sicer počutim dobro, a nima nobenega dobrega učinka? Bodo Palestinci kaj na boljšem? Bo v svetu sploh kdo opazil naše priznanje, ali bo to med Palestinci novica kakšen dan ali dva, potem pa se nihče več ne bo spomnil? To je razlog, zakaj sem spremenil mnenje o tej temi. Ob vsem nakladanju, ki ga slišimo zadnje dni, tudi o tem, kakšne posledice da bodo doletele Slovenijo, je to najpomembnejši argument proti. Sebično je nekaj narediti, ker se potem počutiš dobro, čeprav v resnici nisi ničesar spremenil. Ni bolje recimo počakati, da se zbere več držav in potem skupaj z njimi priznati Palestino in tako doseči večji učinek?

Kako naprej. Želim, da se slovenska zunanja politika v prihodnje usmeri v povezovanje z drugimi državami, ki bi resnično želele izboljšati razmere na Bližnjem Vzhodu in Palestincem priboriti ne le nedovisnost in papirju, ampak končno tudi mir in blagostanje.