Pribac o prekrivanju volilnega telesa SMC in Liste Marjana Šarca

Igor Pribac za Večer:

Zdi se, kot da je odboj SMC v resnici pomenil znižanje podpore Šarčevi listi. Če bo premier jahal ta trend, lahko pričakujemo, da bo podpora LMŠ še nekoliko upadla. Šarec krade vsem, vendar glede na volatilnost volilnega telesa SMC je bazen nihajočih, taktičnih volivcev velik, in na ta bazen bržkone cilja zlasti Šarec. Istočasno pa iz njega zajema Cerarjeva stranka, katere rejtingi so se nekoliko popravili.

Velika verjetnost je, da gre pri tistih, ki so na zadnjih volitvah na oblast izstrelili SMC in tistih, ki zdaj izkazujejo podporo Marjanu Šarcu, za iste ljudi. Če je temu tako, potem ne bodo odločali ne program, ne kadri, ne izkušnje, saj pred leti Miro Cerar tudi ni imel kdo ve kakšnega programa in kadrov, kaj šele političnih izkušenj.

To bi pomenilo tudi, da je razmerje med političnima blokoma, pri čemer enega vodi SDS, drugi pa je bolj razdrobljen in nestabilen in ga vodi zdaj ena, zdaj druga stranka, v tem trenutku pač SD in Lista Marjana Šarca, še močnejše, kot se že tako zdi. Če bo Šarec izgubljal, bodo glasovi pač šli k Cerarju in obratno.

V tej državi imamo med 20- 35 % volilnega telesa, ki ga ne zanimajo toliko podrobni programi, niti strankarska infrastruktura, ampak bolj vodilni obrazi, določena zmernost in obljuba novega. Zgodba LDS-a, ki se ponovno rojeva skoraj na vsakih volitvah, od Zaresa, Pozitivne Slovenije do SMC.