Uspeh sirske protiletalske obrambe nakazuje spremembo v ravnotežju moči med ZDA in Rusijo

Vsako vojno spremljajo laži. Ne le politiki, tudi vojaki radi zavajajo in pretiravajo. Tipično sporočilo vojske po operaciji se glasi nekako, ubili smo trideset nasprotnikov, sami nismo imeli izgub, ali, vse naše rakete so zadele cilje, nasprotnik ni imel nobene možnosti. To je treba jemati z rezervo, ne glede na to, iz katere države prihajajo sporočila.

Pri zadnjem napadu Američanov, Britancev in Francozov na sirske cilje, imamo nasprotujoča si poročila. Medtem ko Američani trdijo, da so s 105 raketami zasuli tri cilje povezane s proizvodnjo kemičnega orožja in da so vse rakete zadele cilje, Rusi in Sirci trdijo, da so bila napadena tudi letalska oporišča in da je bilo sestreljenih 71 raket.

Kaj je res? Na spletu je nekaj posnetkov, s katerih je razvidno, da je nekaj raket bilo prestreženih, po drugi strani so tudi fotografije delov sestreljenih raket, a tu je treba biti previden, saj kritiki trdijo, da sploh ne gre za ameriške tomahawke, ampak kar za ostanke sirskih protiletalskih raket. Mogoče je najbolje ocenjevati situacijo po tem, koliko je bilo narejene škode in kaže, da le te ni bilo veliko. Sirske oborožene sile se nemoteno pripravljajo na nadaljnje ofenzive, ruski poročevalci pa so lahko obiskali sirska letalska oporišča, kjer ni znamenj škode. Hkrati se moramo vprašati, ali je res verjetno, da bi Američani, Francozi in Britanci 105 raket izstrelili na prazna poslopja, saj bi jih lahko uničili z manjšim številom.

Kaže, da so Sirci s sicer večinoma starejšimi sovjetskimi protiletalskimi sistemi uspeli nevtralizirati večino napada. Novejši sistem Pancir naj bi imel kar 92% uspešnost.

To nam pove, da so Rusi uspeli posodobiti sirski protiletalski sistem, kar pojasnuje, zakaj tudi Izraelci svoje napade raje izvajajo kar z ozemlja Libanona. Če bodo Sirci v prihodnje pridobili tudi sistem S 300, bo njihova protiletalska obramba še mnogo mmočnejša.

Rusija je vojaško, razen z jedrskim arzenalom, v slabšem položaju kot ZDA in zavezniki. Manj vojakov, manjša sredstva in številni starejši sistemi, ki jih še niso uspeli modernizirati ali nadomestiti z novejšimi. Toda, če je ruska protiletalska obramba, opremljena z mnogo naprednejšimi sistemi, kot jih premorejo Sirci, sposobna onesposobiti večino manevrirnih raket in letal, ki bi skušala prodreti nad njihovo ozemlje, potem to močno spremeni ravnotežje moči. Rusi so takoj v boljšem položaju, kot bi bili, če bi Američani in zavezniki v primeru vojne lahko nad bojiščem čez čas vzpostavili zračno prevlado in potem iz zraka delovali po ruskih kopenskih silah. V takšnih razmerah se je namreč mnogo težje bojevati. Če pa to ni mogoče, se narava igre takoj spremeni.

One thought on “Uspeh sirske protiletalske obrambe nakazuje spremembo v ravnotežju moči med ZDA in Rusijo

Komentarji so zaprti.