Združena desnica sama sebi zabila avtogol, a mogoče je s tem desnici naredila uslugo

Združena desnica je v dveh volilnih enotah kandidirala premalo žensk in se tako sama izločila iz boja.

RTV Slo:

Odločitvi novomeške in kranjske volilne komisije glede kandidatnih list Kangler & Primc – Združena desnica, ki naj bi imeli premalo žensk, pa še nista pravnomočni. Kot so pojasnili v Novem mestu, so omenjeno listo zavrnili, ker sta bili na njej ob šestih kandidatih dve ženski. Prav tako sta bili zgolj dve kandidatki na njihovi listi v Kranju.

V Združeni desnici so sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj so njihove kandidatke v teh dveh volilnih enotah kandidirale v po dveh volilnih okrajih. Spolna kvota je sicer določena v zakonu o volitvah v DZ, kjer je zapisano, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

Pritožbe bodo kar letele.

Zadnja anketa Dela kaže, da ima SDS najvišjo podporo, pred LMŠ in SD. Združena desnica, ki ji zdaj kaže, da bo v boj šla brez Aleša Primca, ki je kandidiral v volilni enoti Novo mesto, ni zabeležila višje podpore. V resnici je na politični desnici gneča in stranke druga drugi odžirajo podporo, s tem pa manjšajo možnost celotnega bloka. Stranke kot SLS, Združena desnica, Zeleni, SNS, Lista novinarja Bojana Požarja, črpajo iz istega bazena in velika možnost je, da bodo vse dosegle po nekaj odstotkov, nobena pa več kot štiri, potrebne za uvrstitev v Državni zbor. Ker zdaj kaže, da Združena desnica ne bo imela nikakršnih možnosti, bodo morebiti njihovi podporniki spoznali, da je bolje podpreti kakšno drugo stranko.

To je tudi razlog, zakaj se podpora SDS krepi. Podporniki manjših strank se bojijo, da bo njihov glas vržen proč in se selijo k velikemu bratu. Nikakršnih zarot ni tukaj, češ da se z anketami javnega mnenja manipulira, da bi se mobiliziralo nasprotnike Janeza Janše. SDS resnično ima najvišjo podporo, še posebej, ker se na levici dve stranki prerivata za primat, je pa še nekaj drugih, ki tudi pobirajo solidne odstotke.

Kaj reči o Združeni desnici? Ne gre za resen projekt, če ne znajo niti prešteti, koliko kandidatov in kandidatk potrebujejo. Ne glede na to, koliko se pritožujejo.