Na prvem predvolilnem soočenju na nacionalni televiziji gneča

Dvajset se jih je včeraj pomerilo v televizijskem soočenju na RTV Slovenija. Le ena ženska je bila med njimi, Alenka Bratušek. Če ste dvomili v upravičenost kvot, po katerih mora določen odstotek kandidatov političnih strank biti enega ali drugega spola, potem premislite še enkrat.  Že tako je rezultat takšen, da prevladujejo moški, nihče pa ne bo rekel, da je na nek čudežen način vsa politična pamet koncentrirana samo pri enem spolu.

A pustimo to.

Dvajset politikov na kupu je preveč, da bi lahko imeli spodobno debato. Časa je premalo, potem pa so pogosto soočeni še z voditelji, ki jih bolj kot informiranje državljanov zanima predstava.

To kar bom zdaj napisal, je grdo, a je vendarle res. Če bi bil svetovalec kakšnemu politiku, bi najprej raziskal, kdo so njegova volilna baza in kaj jih zanima. Potem bi pripravil ključne besede, s katerimi bi te ljudi nagovarjal. Sledil bi trening, kako na kakršnokoli vprašanje odgovoriti tako, da uporabiš te ključne besede. Kaj iskreno odgovarjati, vedno ponavljati površne slogane, da si jih gledalci lahko zapomnijo. Ker, kaj pa lahko pametnega poveš v minuti ali manj?

Točno to se je včeraj tudi večinoma dogajalo. Ne kriviti politikov. Znajti se morajo v takšnem tekmovanju, kakor vedo in znajo. No, krivda tudi ne leži pri organizatorju soočenja. Časovno so omejeni, imajo pa ogromno sogovornikov in kar nekaj vprašanj. Problem je, ker je očitno preveč enostavno ustanoviti politično stranko in kandidirati. Zaostriti bi morali pogoje. Več članov, da se lahko ustanovi stranko. Več podpisov, da lahko nastopijo na volitvah. S tem bi tudi dobili več resnih strank, ne pa nekih amaterskih igric, ko se vsak, ki ima pet minut časa, gre politiko, potem pa je poplava strank in kandidatov in državljani nimajo ne časa, ne energije, da bi jih vse preučili. Če bi imeli manj strank, bi tudi soočenja postala bolj poglobljena in kandidati bi se lahko spopadali okoli perečih tem.

Še en razlog je, da bi morali zaostriti pogoje za ustanovitev strank in kandidaturo na volitvah. Kadrovsko močne stranke, z razvejano organizacijo, bodo prej pripravljene vladati državi, kot takšne, ki nastanejo od danes na jutri. Vodilni obraz ni dovolj. No, na žalost je dovolj, da zmaga na volitvah, toda rezultat ni optimalen, saj se je najprej sploh treba naučiti politične obrti, da ne govorimo o tem, da je problematično, če na slepo loviš kandidate za poslance, pozneje pa ministre, s tem pa veliko tvegaš.

Upam si trditi, da včerajšnje soočenje ni imelo večjega vpliva na podporo strankam. Premalo je bilo časa, preveč je bilo obrazov. Veliko jih povprečen gledalec niti poznal ni. Od soočenja so državljani lahko odnesli le nekaj poudarkov, s katerimi so jih predsedniki strank skušali nagovoriti.  Nekaj ključnih besed, mimika obraza, urejenost, to je bilo vse. Niti toliko časa ni bilo, da bi kdo izvedel kakšen ostrejši napad na protikandidata.

Dolgčas torej.